Leifby: Ska Sportspegeln fira 60 år helt övergiven?

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nästa år fyller Sportspegeln 60 år.

Ska den göra det helt övergiven?

SVT:s Mats Nyström.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
SVT:s Mats Nyström.

Sveriges Television har precis sänt alla Sveriges VM 94-matcher (vi återkommer till det) och nu är frågan vad de ska ta sig an härnäst? 

Ishockey-VM 1987 kanske, eller varför inte backa bandet tio år till Davis Cup-triumfen mot USA 1984? 

Det finns mycket att berätta om den.

Tyvärr saknas det vettiga tv-bilder från solskensolympiaden i Stockholm 1912 men text-tv kanske ändå kan redovisa några resultat? 

Som ni säkert noterat är det ibland viktigt för tv-folket att redovisa tittarsiffror, ibland inte, och alla förstår att det för tv-folket endast anses viktigt och relevant att redovisa de siffror som är bra och iögonfallande.

Sportspegeln-siffran är inte en sådan. 

Sportmagasinet på söndagar ansågs länge vara tv-sportens amiralsskepp men någon vidare upprustning har det inte genomgått de senaste tio åren.

Jag skrev redan 2011, när ”Spegeln” firade 50 år och fick ett enklare ansiktslyft, att den började bli senil. 

Visst har den dragit en hel del intresse till sig under de här åren, men den senaste tiden har det sett riktigt skralt ut. 

Tittarsiffrorna de senaste veckorna visar att TV4-sporten, som är inbakat i TV4-nyheterna vid 19.00 på söndagar, lockar betydligt fler tittare. 

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
TV4-Sportens Marika Eriksson.

Bara i söndags valde en kvarts miljon fler linjär-tv-tittare Fyran före ”Spegeln” som inte nådde upp till halvmiljonen.

Ett trendbrott?

Tydligen.

Det är möjligt att nyhetsblocket i Fyran är mer pandemi-anpassat (och att SVT hämtar in några tittare på Play) men Sportspegeln ligger ändå i kloss med det omåttligt populära 19.30-Rapport som med god marginal alltid lockar över en miljon tittare. 

Buljongteven ”Helgstudion” kanske räcker för tittarna, de flesta inser att sportmagasinet senare på kvällen ändå går på tomgång nu när det inte pågår någon sport. 

Inga mål, inga nyheter, inga spänstiga intervjuer, och som i söndags ett inslag om aquabike och Jocke Björklund på telefon som fick frågan om hur det kändes med brons efter 94-VM.

Svaret?

– Ja, nu var det ju inte riktigt igår…

Att TV4, med sin inklämda, korta sport, nu lockar fler tittare kanske innebär att SVT använder pandemi-pausen till att verkligen utvärdera och tänka igenom vad ”Sportspegeln” ska vara för typ av program framöver, när sporten kommer igång igen.

Det lär finnas saker att titta närmare på framöver, eller är förhoppningen att allt i idrottsvärlden återgår till det (o)normala när det här är över? 

Nöjer sig tittarna med sköna mål, resultat, skidlopp i repris och några runda reportage? 

Tveksamt.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
SVT:s Yvette Hermundstad

Själv saknar jag ett rejält, relevant sportmagasin som man bara inte får missa. 

Ett magasin som inte bara redovisar utan utmanar, överraskar, avslöjar, rotar, gräver, möter och ivrigt ställer frågorna som ingen annan ställer i teve. 

Min kollega Johan Croneman i Dagens Nyheter har länge efterlyst ett ”Uppdrag granskning Sport” och just Sportspegeln söndagar skulle, med lite rejälare sändningstid och fasta, modiga redaktörer, kunna bli något åt det hållet. 

Ett lite mer gediget, mer genomarbetat och spetsigt sportmagasin. 

I början av Corona-kaoset gjordes det några ”Helgstudion” som var bra, ja åt det hållet, och som kanske också gläntade lite på dörren till det som komma skall. 

Eller ska TV4-sporten om ett halvår klappa Sportspegeln på huvudet och säga;

– Grattis på 60-årsdagen, du gaggige gamling.

Publicerad:

LÄS VIDARE