CJ Björk: Se upp för talangerna i NFL

NFL-säsongen är här, och all talar för en ny tvekamp mellan legendaren Tom Brady, och pretendenten till hans tron Patrick Mahomes. 

Men pass upp för ett koppel unga quarterbackar som kan komma att kasta om styrkeförhållanden i divisionerna. 

När konfettin regnade ner över Raymond James Stadium i februari tidigare i år var det vana händer som fick hissa Lombardi Trophy. Tom Brady lyckades med det som få trodde var möjligt, att efter 20 år med samma lag, gå vidare till en ny organisation och ta dem hela vägen till Super Bowl.  

Brady visade i torsdag nattens smygpremiär att den årliga pensionsdebatten kan läggas åt sidan redan efter årets första match. 44-åringen visade en hel repertoar av olika typer av passar samt sitt sedvanliga ledarskap. Det var dock ingen enkel seger då Dallas Cowboys bjöd på rejält motstånd. Cowboys QB Dak Prescott och wide receivern Amari Cooper kommer at bli en giftig duo under säsongen. Tillsammans blottade dem Buccaneers bakre passförsvar, och det blev tydligt att det är här man ska slå till om man vill ha framgång mot de regerande mästarna i år.  

Annars är det svårt att hitta anledningar till att fjolårets mästare för vardera konferenser, Tampa Bay respektive Kansas City Chiefs, inte skulle vara favoriter även denna säsong.  

Buccaneers inledde säsongens första vecka med samma trupp som för drygt sju månader sedan blev det första laget att vinna en Super Bowl på hemmaplan.  

Chiefs har givetvis kvar sin superstjärna Patrick Mahomes. Men de har även rekryterat viktiga spelare på den offensiva linjen i hopp om att Mahomes inte ska behöva bli jagad tvärs över hela planen likt föregående år. 

Ligan har i år många uppstickare som efter flertalet år av dåliga säsonger faktiskt verkar ha en chans att klättra i hierarkin.

Hajpen skyhög i Jacksonville

Jag tänker framförallt på lag som Jacksonville Jaguars, NY Jets, och Cincinatti Bengals. 

I samtliga dessa lag innehas QB-positionen av tre unga val från draftens första runda.  

Trevor Lawrence.
Trevor Lawrence.

Enligt NFLs draft system så ska det sämsta laget få välja först och där hamnade Jacksonville Jaguars. Jaguars valde då den unga förmågan Trevor Lawrence som stod högt upp på flertalet av lagens önskelistor. Lawrence är den hetaste Quarterbacken att äntra NFL på flertalet år. Lawrence spelade till sig rollen som första-QB under försäsongen och hajpen är skyhög. Inte bara på grund av Lawrence, utan även för nya huvudtränare Urban Meyer som närmast kommer från collegelaget Ohio State. Meyer har gjort sig ett namn på collegenivå. att förvandla mediokra lag till lag som vinner mästerskap. Att Meyer skulle lyckas med detta redan under första året vid rodret för Jaguars är föga troligt, men Jaguars är helt klart ett lag att följa tack vare av denna nya QB/coach-duo.  

På tal om nya QB/coach-konstellationer så har även NY Jets en sådan. Jets fick årets andra val i draften och slog därmed till på QB:n Zach Wilson. Wilson kommer vara ledd av San Francisco 49ers förre försvarskoordinator Robert Saleh, som nu träder in i rollen som huvudtränare för första gången. En del av er minns säkert Saleh som en energisk och minst sagt engagerade tränare på 49ers sidolinje, halvvägs in på plan för att fira sina försvarsspelares framgångar.  

Nio lag på 16 säsonger

Saleh kommer med största sannolikhet behöva tona ner denna sida av sig själv nu när han inte har en koordinatorroll längre. Med Saleh som tränare och Wilson som spelfördelare så känns det som om Jets för förstå gången på två årtionden kan vara något stort på spåren. 

Veteranen, om man så vill, i sammanhanget och den hittills enda beprövade av dessa lovande spelare är Bengals Joe Burrow, som var en av få anledningar till att Bengals lyckades hålla jämna steg med andra lag i fjol då han smittade av sig på sina lagkamrater med sitt utmanande, tuffa och inspirerande spel. Denna typ av spel blev tyvärr det som satte stopp för Burrows säsong då han ådrog sig en rejäl. ledbandsskada i knät. Burrow är nu tillbaka efter skadan i sitt andra år för Bengals och allt tyder på att han kommer vara lika jobbig för motståndarna som i fjol.  

Joe Burrow.
Joe Burrow.

Washington Football Team kan inte anklagas för att ha valt en ung och lovande QB då de bytte till sig veteranen Ryan Fitzpatrick (Fitzmagic) från Miami Dolphins. Washington är Fitzpatricks nionde lag på 16 säsonger, och han har spelat bättre fotboll under den senare delen av sin karriär. En veteran som Fitzpatrick är inte ett val för framtiden, utan ett val som kan lyfta till en snäppet över medelsäsong, och en chans att bygga laget på längre sikt för att sedan försöka drafta en yngre förmåga under kommande år.  

Blir en spännande säsong

Det ”Fitzmagic” saknar i stjärnstatus väger han upp i “swagger”, det finns få QB:s som är så underhållande att titta på samt som även verkar ha roligare på en fotbollsplan. Som head coach har de den bevandrade Ron Rivera, som sedan han anlände i Washington verkar ha ändrat på förlorarkulturen och inte minst sett till att försvaret spelat upp sig rejält. Nu under sitt andra år, och med Fitzmagic som QB, så kommer vi få se ett hårt och tufft spelande lag som med största sannolikhet kommer vinna sin division (NFC East).  

Dessa fyra uppstickarlag kommer bli spännande och följa. Men de har långt kvar till toppen och de svindlande höjder som Kansas City Chiefs med head coach Andy Reid och Mahomes samt Tampa Bay Buccaneers huvudtränare Bruce Arians och Brady befinner sig på. 

Det kommer bli en spännande säsong, kanske en av de bästa på flera år.  

Vi kommer även få njuta av en veckas extra matcher då NFL utökar grundserien från 16 matcher per lag till 17. Detta medför att Super Bowl spelas andra helgen i februari istället för den första, så vik era kalendrar och ansök om semester redan nu.  

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.