Skidtränarnas udda möte på VM-orten: ”Jagade oss med högafflar”

Publicerad 2019-02-19

SEEFELD. Skidstadion i Seefeld ligger på privat mark.

Efter långa diskussioner med ägaren har arrangören lyckats riva ett hus och förlängt upploppet på VM-banorna.

När skidlandslagets tränare besökte stadionområdet i somras upplevde de ett udda möte med de irriterade markägarna.

– De jagade oss med högafflar..., säger herrtränaren Mattias Nilsson.

Det svenska skidlandslaget är på plats i Seefeld, där skid-VM ska avgöras. Alla åkare är friska, stjärnorna Charlotte Kalla och Ebba Andersson var ute och testade VM-banorna under måndagen och allt är frid och fröjd.

Samtidigt genomfördes de sista förberedelserna på skidstadion där medaljer ska skördas, hjärtan bulta och tårar rinna.

Byggnader och läktare är uppbyggda sporadiskt för VM. Stadionområdet ligger på privat mark som den lokala organisationskommittén hyr av ägaren under vintern.

I somras var det fortfarande ägarna som nyttjade marken, något som de svenska tränarna i skidlandslaget fick erfara när de besökte VM-orten i slutet av sommaren.

Markägarna har fått ett nytt hus, det i trä. Så nu är VM-upploppet i Seefeld 30 meter längre. Det var här de svenska landslagsledarna stötte på patrull i somras.

”Höll på med sin slåtter”

Mattias Nilsson, herrtränare, berättar om den udda upplevelsen som inträffade när de provsprang banorna.

– När vi var där och kollade i somras höll de (arrangören) på att förhandla med en familj som hade ett hus som stod på stadion. Familjen höll på med sin slåtter och så kom vi springandes där. De jagade oss med högafflar när vi var där och kollade... så de verkar inte vara de lättaste att förhandla med, säger han.

Damlandslagets tränare Magnus Ingesson var också med om den oväntade händelsen.

– De var arga och skrek ganska länge. Med högaffel och allting. Men vi förstod inte riktigt vad de sa. De var väl arga för att vi sprang där när de höll på att slå. Men det kanske kanske jag också kanske blivit..., säger han med ett litet leende.

– Det är speciellt om sommaren. Man går och undrar var stadion är, där det bara är åkrar. Det är inte som på Lugnet i Falun. Vi störde slåttern men jag tror att det gick bra, säger Mattias Nilsson som också han tar saken med ro.

Har flyttat huset

Till saken hör att det lilla huset, mer som ett förråd, som Mattias Nilsson berättar om har varit underlag för en diskussion mellan markägaren och VM-arrangören.

Werner Friesser, sportsligt ansvarig för organisationen i Seefeld och borgmästare, berättar för Sportbladet om önskemålet att göra upploppet längre. Åkarna kommer från en utförsbacke och har hög fart in mot målgång.

– I samband med världscupstävlingarna förra året hade vi en diskussion om de sista hundra metrarna på sprinten. Att det var lite för kort. Därför har vi flyttat på huset som låg för nära mållinjen, så nu har vi mer utrymme där, säger han.

Det var ett starkt önskemål från Fis, Internationella skidförbundet, att upploppet skulle förlängas. Vilket de gjort, enligt Fis med 30 meter, nu.

– Vi har haft diskussioner med ägarna, vi erbjöd oss att bygga ett nytt hus. Vi rev det gamla och byggde ett nytt, säger Werner Friesser.

Var det viktigt med förändringen?

– Jag tror det, vi hade diskussioner om det och vi fick lösa problemet.

Har samtalen med markägaren varit komplicerade?

– Inte riktigt så, men det är inte alltid så enkelt att lösa. Vi hade många diskussioner, men ingen konflikt.

Magnus Ingesson tycker att det är bra att upploppet är ändrat:

– De hade problem att lösa det, men de lyckades till slut, säger han.

Var det viktigt att besöka området i somras?

– Då fick man en indikation på hur området såg ut. Det är viktigt att man får känna på banorna på snö sen, men det är ändå bra att ha varit här och fått en bild av hur det ser ut och inte bara ramla in i ett mästerskap.

”Haft problem ibland”

Händelsen med de svenska ledarna och den österrikiska familjen känner inte Werner Friesser till.

– De är lantbrukare... Känner man inte till vem som springer på ens mark reagerar man. Om ägaren till marken säger att du inte får vistas där måste du flytta dig, säger han.

Nära skidstadion ligger också ett annat privat boendehus. På tomten kring det huset finns det skyltar som markerar privat mark.

– Ibland har vi haft problem med ägarna i det huset också. Rullskidbanan går gatan till deras hus, men vi har ändrat på det, säger Friesser.

Sportbladet var i går i kontakt med familjen Stock som äger marken på stadionområdet och huset som flyttats.

Familjen ville inte lämna några kommentarer.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/201

Skidsnack - Infogram