Zachrisson om Claesons kritik: ”Ingen skräll”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ZAGREB/STOCKHOLM. Kvinnliga cheerleaders framställs enbart som prydnadssaker i pauserna i handbolls-EM.

Det anser handbollsprofilen Linnéa Claeson som är starkt kritisk mot MTG:s sändningar.

– Det är särskilt illa för barnen som tittar, säger Claeson i SVT.

– Det är inget jag lägger energi på, eller tycker är dåligt. Det är så det funkar och det får stå för henne, säger landslagsspelaren Mattias Zachrisson till Expressen.

Sverige har nått semifinal i handbolls-EM, där väntar Danmark på fredag klockan 20.30 svensk tid. En som har följt turneringen är Linnéa Claeson, till vardags proffs i danska Ringköbing.

25-åringen var på torsdagsmorgonen med i SVT:s morgonstudio. Där riktade hon stark kritik mot MTG:s sändningar från EM.

”Man ser på män och kvinnor på olika sätt”

Som pausunderhållning har arrangören i Kroatien engagerat cheerleaders. Idrottare vars uppvisningar återgivits i tv i slowmotion-upptagningar med fokus på bröst och rumpa.

– Jag tycker det skickar signalen att de här kvinnorna får vara med som prydnadssaker och inte som de idrottare de faktiskt är. I damernas mästerskapet innan jul var det ju inga lättklädda män som sprang in i pauserna där man sedan zoomade in på deras skrev eller lår. Jag tycker det är uppenbart att man ser på män och kvinnor på olika sätt och jag tror det är så det uppfattas också som tittare. Det är särskilt illa för barnen som tittar, säger Claeson i morgonstudion.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Claeson menar att bilderna blir extra problematiska när de kablas ut i samma sändning som män uppmärksammas och framställs på ett helt annat sätt då det bidrar till att cementera könsrollerna. MTG, som har sändningsrättigheterna i Sverige, säger att även de reagerat.

– Med det sagt har vi också reagerat på bilder från det här mästerskapet och påtalat det för rättighetsinnehavaren som lovat att se över bildproduktionen. Vad det sedan får för betydelse får vi se under den avslutande veckan av mästerskapet, säger Fredrik S Johansson, presschef på MTG, till SVT.

”Det var väl ingen skräll”

Kritiken har nått svenska landslaget som befinner sig i Zagreb. Mattias Zachrisson hade hört talas om kritiken när Expressen pratade med honom.

– Jag såg det precis, det var väl ingen skräll att det var hon (Linnéa Claeson) som gick ut med det. Men det är inget nytt, vi har cheerleaders i Tyskland också, det är så det funkar och inget vi tänker på, säger han till tidningen.

– Det är inget jag lägger energi på, eller tycker är dåligt. Det är så det funkar och det får stå för henne.

”Längre fram hemma i Sverige”

Sportbladet har pratat med Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson:

– Jag har inte alls noterat det själv här och inte följt debatten. Det var väl en liknande debatt vid EM 2016 om jag minns rätt, säger han och fortsätter:

– Jag kan säga att vi är längre fram hemma i Sverige. Men jag minns debatten 2016 där de polska cheerleadsen var väldigt stolta över sitt jobb. Det är en svår fråga men ur egen synvinkel är jag mer för hur det är hemma i Sverige.

Foto: Bildbyrån och All over press
Publicerad:

LÄS VIDARE