”Har ett problem med din livsstil”

Av: Nils Paulsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Meriterade domaren ska ha nekats VM-jobb – på grund av sin sexuella läggning

Sverige åkte ut mot Danmark i åttondelsfinalen.
Foto: TT
Sverige åkte ut mot Danmark i åttondelsfinalen.

Förre toppdomaren hade fått klartecken för att jobba på handbolls-VM.

Då kom kontrabeskedet – hon var inte önskad på grund av sin sexuella läggning, berättar Jutta Ehrmann-Wolf för norska TV2.

Foto: Wikimedia commons
Jutta Ehrmann-Wolf har 25 års erfarenhet av topphandbollen.

Vid middagstid i dag väntar VM-final mellan Norge och skrällen Holland.

Men nu skakas mästerskapet i Danmark av en skandal. Den välmeriterade domaren Jutta Ehrmann-Wolf, 52, som bland annat blev den första kvinna att döma Bundesliga för herrar, går nu ut med anmärkningsvärda uppgifter.

Hon har också arbetat på ett stort antal mästerskap som delegat, ett jobb hon också fått uppdraga att göra i Danmark i år.

Men i höstas kom kontrabeskedet.

– Jag frågade dem: "Vad är orsaken? Har jag gjort något fel eller vad har hänt?, säger hon till TV2.

Svaret hon fick överraskade.

– "Nej, vi har några konservativa människor i IHF. Speciellt ledaren är väldigt konservativ, och de har ett problem med din livsstil". Det är svaret jag fick. Jag är inte här på grund av min sexuella läggning, berättar Ehrmann-Wolf som är gift med Bayer Leverkusens tränare Renate Wolf.

Samma besked

En annan delegat, spanjorskan Carmen Manchado, bekräftar bilden för norska tv-kanalen. Hon säger sig tidigare ha fått samma besked som Ehrmann-Wolf.

I en kommentar till norska TV2 säger Internationella handbollsförbundets vicepresident Miguel Roca Mas att han tvivlar på uppgifterna.

– Jag tror inte att detta är sant. Om de har dokumentation på det får de publicera dem. Om de har det, men det tvivlar jag starkt på, säger Roca Mas.

Publicerad:

LÄS VIDARE