Jenny Fransson fast i dopningstest

Svenska OS-hoppet: ”Någon måste ha gjort det mot mig”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Jenny Fransson, svenskt medaljhopp i brottning i OS i Tokyo, har lämnat ett positivt dopningsprov.

Fransson förnekar själv att hon medvetet tagit en anabol steroid.

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, säger hon till DN.

32-åriga Jenny Fransson, som är ett av de svenska OS-hoppen i sommar, har testats positivt för det otillåtna ämnet metyltestosteron, en anabol steroid.

Något som Dagens Nyheter var först med att skriva.

Brevet från Riksidrottsförbundet, med beskedet om den positiva a-provet, kom i torsdags och sedan dess har Fransson googlat på ämnet, berättar hon.

– Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört, säger Fransson till DN.

”Jag kommer bli hängd”

Under måndagen hade hon ett möte med representanter för Svensk antidoping i Stockholm och de ska enligt henne ha sagt att hon sannolikt fått i sig det via munnen. Det ska handla om en mycket liten mängd av metyltestosteron.

Brottaren, som säger att hon är väldigt försiktig med vad hon stoppar i sig och varken dricker alkohol eller tar kosttillskott, menar att det kan handla om ett sabotage.

– Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger hon till DN.

DN: Du har själv varit hård i dopningsfrågor. Hur tror du att det kommer att låta nu?
– Jag kommer att bli hängd.

Jenny Fransson testades i sitt hem 9 januari och sedan beskedet om det positiva provsvaret kommit har brottningsförbundet arbetat intensivt med att få ett grepp om situationen. Analysen av B-provet görs på måndag, och det är väldigt ovanligt att det visar annorlunda än A-provet.

– Vi ser ju väldigt allvarligt på det självklart, så vi använder alla resurser vi har för att jobba med detta. Vi jobbar ständigt med att vara en ren idrott och det gäller också att vi visar det nu och kan stå fast vid det, även vid såna här tillfällen, säger pressansvarige Zakarias Tallroth.

SOK: Misstag

Jenny Fransson har under sin karriär varit en ambassadör för Sveriges Olympiska Kommittés, SOK, och stått upp för en ren idrott.

– Jag känner verkligen med Jenny som person. Hon är en värderingsstark individ och har alltid ställt upp för att ge tillbaka till idrotten, för att sprida de olympiska värderingarna till barn och unga. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

– Det är oerhört tråkigt att ett misstag får så stora konsekvenser. Om B-provet visar samma sak som A-provet kommer Jenny inte ha möjlighet att tävla för Sverige under OS i Tokyo, säger Reinebo.

Fransson har ett OS-brons på meritlistan i 69-kilosklassen i Rio 2016. Hon har även tagit VM-guld i 72-kilosklassen 2012 och tog silver i 68-kilosklassen i höstas.

Jenny Fransson efter OS-bronset 2016.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jenny Fransson efter OS-bronset 2016.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE