Åklagaren yrkar på fängelse för Zachrisson

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rättegången mot Göran Zachrisson genomfördes i Attunda tingsrätt i Sollentuna på fredagsförmiddagen.

Den 81-årige tv-profilen erkände grovt rattfylleri.

Åklagaren Johanna Strid yrkade på fängelsestraff i en månad.

Göran Zachrisson var mycket känslosam i rätten – rösten stockade sig, ögonen tårade sig och han föll i gråt.

Advokaten Anders Nordlander framförde att straffet skulle begränsas till villkorlig dom med böter, för hänsyn till åldern och de sociala omständigheterna.

Det var vid 20-tiden på kvällen den 4 december 2018 som Göran Zachrisson greps av polisen i Djursholm där han bor.

Alkoholtestet visade grovt rattfylleri, uppmätta 0,66 milligram/liter är 0,16 milligram över den gränsen.

0,50 milligram motsvarar ungefär 1,0 promille i blodet.

Göran Zachrisson hade tagit bilen för att skjutsa hem en kvinnlig bekant som besökt honom i radhuset.

Enligt vittnen hade bilen vinglat kraftigt, kört upp på trottoarer, refuger och gatstenar samt varit nära att frontalkrocka med mötande trafik vid ett flertal tillfällen.

Här anländer Zachrisson till rätten

1 av 6

Bilfärden slutade med en krock med ett annat fordon.

– Det var stor del av resan som inte var på rätt sida av vägen. När vi gick fram till bilen efter krocken var det inte så trevligt, vi märkte direkt att det inte stod rätt till och ringde polisen, säger ett vittne i rätten.

Känslosam i salen

I förhöret i rättssalen säger Göran Zachrisson fortsatt att han inte kommer ihåg om han kände sig berusad eller exakt hur mycket alkoholhaltiga drycker han hade intagit, han har heller inga minnen av själva kollisionen.

– Efter middag, vin och drinkar var jag korkad nog att erbjuda min vän skjuts hem. Det är det mest idiotiska jag har gjort i mitt liv, jag har ångrat det varenda sekund sedan dess och gör det fortfarande, säger Göran Zachrisson i rätten.

Även i polisförhör erkände Göran Zachrisson grovt rattfylleri.

– Jag har sagt ja till alla anklagelser, det är bara att acceptera. Jag är rasande på mig själv för att jag var så in i vassen korkad, och jag står för det, säger Göran Zachrisson.

Han har tidigare berättat om sina alkoholproblem där konsumtionen har ökat det senaste året, och han har börjat träffa en alkoholterapeut.

Anledningen ska vara höga förväntningar på sig själv och flera allvarliga sjukdomar och dödsfall i den allra närmaste familjekretsen.

Göran Zachrisson har fortsatt skriva en kolumn i tidningen Svensk Golf, tidigare uppdragsgivaren tv-bolaget Viasat har velat avvakta rättegången.

Dom i målet kommer måndag den 7 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE