Mejla

Erik Niva

Niva: Hans aura passar perfekt in i nya tidens United

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

SPORTBLADET

En sak kan vi konstatera redan nu.

Ska du återlansera ett världsomspännande fotbollsimperium finns det knappast någon mer effektiv galjonsfigur än José Mourinho.

Manchester United är redan nu en mäktigare fotbollsklubb än de var igår. Efter sommaren får vi se ifall de har blivit ett bättre fotbollslag också.

Har det funnits en bättre stilstudie av dagens globala fotbollsindustri så har jag inte sett den.

Det var ju inte Manchester United själva som var först med att officiellt offentliggöra att José Mourinho var klubbens nya manager. Det var istället Mourinhos egen bilsponsor som gick ut med nyheten, som bekräftade att alla de finstilta kontraktsklausulerna till sist var färdigförhandlade.

Några dagar senare än det var tänkt, okej, men så blir det ju när managern i fråga har andra klockleverantörer och resepartners än klubben han ska ta över. Så blir det när vi kommit såhär långt in på det nya millenniet.

Det har nu gått drygt 17 år sedan Manchester United tog bort orden ”Football Club” från sitt nylanserade klubbmärke. Nya tider, nya kravbilder – och José Mourinho är som skapad för dessa.

Tvivlar inte

Det går absolut att ha en diskussion om hur väl hans fotbollsfilosofi och hans metodologi egentligen har åldrats – han kan inte längre presentera en giltig framgångsgaranti – men det går däremot inte att tvivla på hans lyskraft, hans aura och hans status.

Och just nu måste Manchester United positionera sig.

Givetvis är det för tidigt att gissa hur bra de kommer att klara sig resultatmässigt genom nästa Premier League-säsong, men vi kan däremot redan utgå ifrån att de kommer att dominera det globala nyhetsflödet under sommaren.

Det kommer att snackas om Manchester United, det kommer att spekuleras kring Manchester United och det kommer att reageras på Manchester United.

Det kommer på så sätt vara som förr.

Och José Mourinho är väldigt många saker, men han är sannerligen inte dum, oförberedd eller illa påläst. Han har bättre koll på sin image än någon annan, och han kommer därför att vara extremt noga med att inte knalla in i alla de fällor som redan ligger gillrade.

Mourinho ger aldrig unga spelare chansen? Han kommer att föregripa det argumentet genom att omedelbart spela såväl Rashford som Martial och kanske ytterligare någon talang. Portugisen är en negativ, defensiv coach? I den första hemmamatchen kommer han att skicka ut laget med order om skoningslös offensiv.

Och Zlatan Ibrahimovic? Jo, det finns säkerligen en väldigt tydligt definierad roll för honom i ett omklädningsrum som behöver både karaktär, karisma och en uppdaterad typ av kravbild.

Håller i trumfkorten

På kort sikt kommer José Mourinho att lyfta Manchester United på alla nivåer, både på plan och på New York-börsen. Officiellt har han i skrivande stund varit manager för klubben i mindre än en halvtimme, och redan är den på en betydligt bättre plats än den var på för bara en vecka sedan.

Vad som händer längre fram på horisonten vet vi inte, men vi vet däremot att det egentligen inte är särskilt viktigt i en kvartalskapitalistisk fotbollsvärld där bilsponsorn håller trumfkorten i kontraktsförhandlingarna.

Under Sir Alex Ferguson var det här fortfarande en traditionstrogen, långsiktig och förvånansvärt familjär fotbollsklubb, men när managermagikern tackade för sig tog han även med sig trollformeln.

Nu spelar Manchester United på samma spelplan som alla andra giganter, den där lanseringen av den asiatiska kostympartnern värderas precis lika högt som det taktiska upplägget inför West Bromwich borta.

Och på det brädet finns väldigt få pjäser som är större än José Mourinho. 

Publicerad:

LÄS VIDARE