Armand Duplantis

”Mondo” Duplantis lättnad: Fått vaccin mot covid

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Svenska OS-idrottare kommer inte gå före i vaccinkön.

Men Armand Duplantis kan andas ut ändå. Han vaccinerades precis innan han åkte hem från USA.

– Det är skönt, jag känner mig säkrare, säger han.

Runt om i idrottsvärlden rasar en debatt om olympiska idrottare ska ha förtur i vaccinkön för att skapa ett säkrare OS-evenemang.

SOK har varit tydliga inför OS, de kommer inte att kräva att få gå före i den svenska vaccinkön. De har till och med öppnat för att tacka nej till vaccin från OS-organisationen.

– Vi får se hur det konkreta erbjudandet ser ut och hur man tänker sig det. Men jag tror att vi ligger ganska bra till i vårt land nu, och det kan hända att andra länder är i större behov av detta. Och då tycker jag att man ska prioritera dem, sa Peter Reinebo.nyligen till TT.

Samtidigt har flera idrottare fått covid i uppladdningen inför OS. Just nu återhämtar sig bland annat 800-meters löparen Andreas Kramer efter att nyligen fått sjukdomen.

– Jag är inte riktigt tillbaka ännu, jag tar det dag för dag, skriver han i ett sms till Sportbladet.

”Kändes rätt”

Men OS-truppens största stjärna kan sluta oroa sig. Armand Duplantis berättar för Sportbladet att han vaccinerade sig i USA innan han återvände till Sverige förra veckan.

– Det kändes rätt att ta när chansen gavs, jag hörde mig för om läget i Sverige och det verkar som utrullningen här är mer prioriterad på ålder och riskgrupp. Jag hade chansen att få det snabbt och lätt så det var skönt, säger han.

En lättnad inför säsongen?

– Det är skönt, du känner dig säkrare. Jag måste fortfarande göra PCR-tester inför flygresor och så men jag vet att jag är mycket säkrare.

”Hälsa går före OS”

Till och med en konkurrensfördel en sån här säsong?

– Jag blev sjuk ett par dagar så det hjälpte mig inte direkt, men om vi skulle behöva vaccin för OS på något sätt är det ju absolut det.

Vad tänker du annars kring att OS-aktiva inte får förtur på något sätt här i Sverige?

– Det känns inte konstigt. Folk som åker på ett OS är troligen de som har lägst risk att få svår covid, det är världens mest hälsosamma människor. Det är inte konstigt alls att prioritera folk som behöver det före ett idrottsevenemang. Folks hälsa går före ett OS, säger Duplantis.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Diamond League 2021: Schema med alla tävlingar och datum

ÄMNEN I ARTIKELN

Armand Duplantis

Friidrott

Coronaviruset

Covid-19