Publicerad:
Uppdaterad:

Maja Dahlqvist vann sprinten i Bruksvallarna

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

BRUKSVALLARNA. I somras var Maja Dahlqvist nere på botten mentalt.

I dag vann hon svenska sprintpremiären – överlägset.

–  Det var riktigt roligt. Sjukt kul och riktigt skönt, säger hon

– Man blir varm i hjärtat, säger landslagchef Anders Byström.

Det blev ett tungt favoritfall för landslagets sprintstjärnor semifinalerna.

Linn Svahn och Jonna Sundling, som dominerade i världscupen förra vinterns sprinttävlingar, tog sig aldrig till final i de krångliga förhållandena i Bruksvallarnas klassiska sprint.

Men Sverige har en rad starka starka sprintåkare på damsidan. Allra bäst i finalen var: Maja Dahlqvist som vann före Anna Dyvik och Hanna Falk med en klar marginal.

”Backa och börja om”

Efter genombrottsåret 2018/19 hade Maja Dahlqvist en trög säsong i fjol.

– Nu känns det som att jag är på väg tillbaka lite på den nivån som jag hade för två år sedan och det är mycket roligare då, säger hon.

Men sommaren har ändå varit tuff. Privata händelser körde ner skidstjärnan i skorna. Till slut var hon tvungen att trycka på reset-knappen.

– Det är mycket olika saker. Både fysisk och mentalt har det varit tufft. Till slut kom jag till en punkt där allt kom ikapp mig och jag var tvungen att backa och börja om. Men det var bara att acceptera läget och successivt har det blivit bättre. Hösten har ändå varit bra, säger hon.

– Det är så jävla roligt att tävla när det går bra, säger hon med ett skratt.

Landslagschef Anders Byström är imponerad av sättet Maja Dahlqvist vänt runt försäsongen.

– Vi hade mycket snack om att hon hade det jobbigt mentalt i somras och hon har gjort ett jättejobb med det och tagit sig tillbaka och fått självförtroende igen, säger han.

”Extrem snabbhet”

Själv var han inte förvånad över segern:

– Hon har visat sig stark på två sista lägren, vi var inte överraskade. Hon har en extrem snabbhet och har visat sig bra på lite längre lopp också, säger Byström.

På herrsidan blev det seger för Oskar Svensson före Calle Halfvarsson och Marcus Grate.

Oskar Svensson, som precis som Maja Dahlqvist kör för Falun-Borlänge, hade fått bättre fäste än tidigare under dagen och höll sitt löfte till klubbkamraten.

– Jag hade lovat Maja på förhand att jag skulle vinna om hon vann. Jag kände att jag var tvungen.., säger Oskar Svensson.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: