Kungens reaktion på de svenska dopningsfallen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Skidfesten i Östersund har kungligt stöd.

Men Carl XVI Gustaf har också följt en tyngre del av idrotten – senaste tidens svenska dopningsfall.

– Det är oacceptabelt. Sådant får inte förekomma. Det är väldigt tråkigt för svensk idrott, säger han.

Under lördagen drog den nya mycket skandinaviskt präglade skidfesten igång, Ski Tour 2020, i Östersund.

Damernas lopp följdes av 6 000 åskådare. En av dem var Sveriges kung, Carl XVI Gustaf. Från en stor altan precis bredvid målområdet stod han rakryggad i hatt och såg en helnorsk pall med en överlägsen segrarinna: Therese Johaug krossade allt motstånd.

”Inte av en tillfällighet”

Men Sveriges kung är härdad.

– Det är inte av en tillfällighet. Det har pågått under en väldigt lång tid. Johaug är väldigt snabb, det var utklassning igen. Men det gäller att man inte ger sig. Vi får kämpa vidare, säger den svenska kungen när Sportbladet träffar honom.

Skidsupportern Carl XVI Gustaf har genom åren varit frekvent på arenorna där de svenska åkarna tävlat.

Kungen uppskattar det nya klimatsmarta konceptet som den svensk-norska tävlingen erbjuder och valde att åka till premiären.

– Man har startat en tour mellan Sverige och Norge och jag tyckte det var en kul idé, ett nytt grepp och därför är det roligt att vara här i Östersund, säger kungen som också ska till Trondheim.

Sveriges kung är en idrottsvän av rang. Men allt inom svensk idrott är inte lika inbjudande som lördagen på skidstadion i Östersund, det har också kungen noterat.

Den senaste tiden har två dopningsfall skakat om Sverige.

Först kom nyheten att brottaren Jenny Fransson har ertappats med dopningspreparat i kroppen. Både A- och B-testet var positiva och medaljhoppet har strukits ur den svenska OS-truppen.

Enligt egen utsago ska hon ha fått i sig preparatet, den otillåtna substansen metyltestosteron, av misstag.

Sen stod det klart att terränglöparen Robel Fihsa fastnat i en dopningskontroll, vilket var ett av flera fall inom svensk friidrott de senaste åren.

”Det är synd om dem”

Carl XVI Gustaf har följt den senaste tidens dopningsfall och reagerat starkt.

– Det är oacceptabelt. Sådant får inte förekomma. Det är väldigt tråkigt för svensk idrott. Vi måste försöka klara ut det här på bästa sätt, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Man måste kunna hålla koll på vad man får i sig, det får inte förekomma - det är bara så.

Förtar det glädjen till idrotten?

– Ja, självklart. Dessutom är det farligt om man tar fel grejer eller om man övermedicinerar. Och gentemot andra är det oacceptabelt.

Förlitar Kungen sig på det svenska antidopningsarbetet?

– Man måste tro på att de gör så gott de kan. Men det kommer nya preparat och nya situationer, så det är svårt. Det det finns andra sätt att hitta det och man tar fram känsligare och känsligare metoder för att plocka det så de borde inte utsätta sig för det här, säger han och påpekar i diskussionen kring de svenska fallen:

– Det är synd om dem, att de gör det... Hela deras karriär och deras framtid blir splittrad och förstörd. Det finns ingen som vill umgås med en sådan människa, säger kung Carl XVI Gustaf .

Publicerad: