Förlust: då försvinner generation Zlatan

Publicerad:
Uppdaterad:
Går de ut till sista slaget? Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och Kim Källström kan i kväll göra sina sista insatser i den blågula tröjan.
Foto: BILDBYRÅN
Går de ut till sista slaget? Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och Kim Källström kan i kväll göra sina sista insatser i den blågula tröjan.

SPORTBLADET

24 mästerskap.

541 landskamper.

107 mål.

I kväll kan de sista i generation Z tacka för sig i landslaget.

Andreas Isaksson satt med Sportbladets utsände på ett kafé i Istanbul, lutade sig fram och tittade närmare på bilden.

– Det är många bra fotbollsspelare där, lite av en gyllene generation.

I översta raden i svenska landslagströjor står Isaksson själv, Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander och Kim Källström. Framför dem, på huk sitter, Chippen Wilhelmsson.

EM 2004? VM 2006? EM 2008? EM 2012? En avgörande kvalmatch på 2000-talet?

Nej, U21-kval mot Moldavien i Alingsås i juni 2001. De skulle komma att bli fem av våra största landslagsprofiler under 2000-talet och tillsammans göra 24 mästerskap och, hittills, 107 mål på 541 landskamper.

Wilhelmsson tvingades lägga av med fotbollen i fjol på grund av skador. Han gjorde sin sista landskamp hösten 2012.

Elmander meddelade i höstas att han gjort sin sista landskamp.

I mars berättade Isaksson att han slutar efter EM.

Några dagar före avresan till Frankrike meddelade rumskamraten Källström att han också lägger av efter EM.

Och i går bekräftade Ibrahimovic att Sveriges sista match i EM också blir hans sista match i Blågult.

Sent i kväll kan alltså de sista ur 2000-talets gyllene generation, generation Z, tacka för sig – trion som utgjort stommen i landslaget i tio år.

När den där bilden togs i Alingsås hade Zlatan, Chippen och Kim redan debuterat i A-landslaget, i två landskamper samma vinter, dagarna efter varandra i Tipshallarna i Växjö respektive Jönköping.

– Det var som en kvalificeringsmatch till Kings Cup i Thailand så det var väl en C-uppställning, har lagkompisen Erik Edman sagt.

Vårvintern 2002 var det dags för Elmander och Isaksson att debutera.

– Vi som kom upp då sa inte så mycket, man krigade. Inget klagande. Generationen med 80-talisterna bestod av spelare som satt tysta och gjorde sitt jobb. Dagens unga spelare tar för sig mer, vill stå längst fram och synas och gör det i sociala medier. Jag tror mycket hänger ihop med hur samhället har utvecklats i stort, säger Johan Elmander när han i dag minns tillbaka.

Pontus Farnerud står mellan Zlatan och Elmander på bilden. I dag är han på plats på EM som expert i TV4.

– Det är klart man såg direkt när Zlatan kom fram, kanske inte att han skulle ligga på den här nivån men man trodde att han hade möjlighet att ta sig ganska långt. Sedan var det framför allt de offensiva spelarna som var riktigt, riktigt bra. Men jag trodde inte att Chippen skulle bli så framträdande, ha så många landskamper som han har och få den karriär han haft. Han kom in rätt sent i U21 också så han hade en lite senare utveckling, sa Farnerud till Sportbladet häromdagen.

Isaksson och Ibrahimovic, båda födda den 3 oktober 1981 och bara några mil från varandra, kom med redan till VM 2002.

Där delade de rum under hela mästerskapet. Men det var inte friktionsfritt. Zlatan hotade med att kasta ut Isakssons säng från tjugonde våningen om ”Isak” inte slutade klaga på att Zlatan spelade tv-spel på kvällarna. Målvakten ville sova.

Alltid bott tillsammans

Efter VM flyttade Isaksson ihop med Källström i stället. De har bott ihop på varje samling sedan dess även om spelarna numera får bo i enkelrum om de vill.

– Jag skulle aldrig bo med någon annan i klubblaget. Om inte ”Isak” var här skulle jag inte bo med någon annan, sa Kim nyligen.

I oktober 2002, i en EM-kvalmatch mot Ungern på Råsunda, bytte Kim Källström av Niclas Alexandersson på mittfältet efter knappt en timme. 17 minuter senare gjorde Ibrahimovic gjorde sitt första mål i en tävlingslandskamp. I samma match gjorde Isaksson sin första tävlingslandskamp för att sedan vara ohotad etta i 14 år.

Det här var också den första tävlingsmatchen som trion var på planen samtidigt.

Källström och Wilhelmsson gjorde sina första slutspel i EM 2004 (medan Elmander fick vänta till VM 2006 trots att han varit ett hett namn som joker redan inför EM 2000).

Om inte Sverige står för en rad bragdmatcher i detta EM med start i kväll kom den gyllene generationen aldrig närmare spel om medaljer än för tolv år sedan när man åkte ut på straffar mot Holland i kvartsfinalen i Portugal-EM.

– Det var det tyngsta ögonblicket, säger Isaksson när han minns tillbaka på sin landslagskarriär.

Två år senare skulle Källström stoppa Isaksson från spel i första VM-matchen i Tyskland. Två dagar före premiären sköt Källström sin rumspolare så hårt i huvudet att denne fick en lättare hjärnskakning. Men Isaksson kom tillbaka till den andra matchen mot Paraguay och stod resten av turneringen, tills Sverige åkte ur i åttondelen mot Tyskland.

Under de kommande åren var hela kvintetten nyckelspelare i landslaget. De var med allihop i EM 2008 även om de inte var på planen samtidigt. För första gången sedan EM 2000 blev det svenskt respass redan i gruppspelet.

Efter premiären i Ukraina i EM 2012 gick sjukgymnasten Rikard Dahan till läktaren där flera spelare stod och talade med sina nära och kära. Zlatan Ibrahimovic skickade dit honom, insikten att spelarna sökt upp sina familjer störde.

Zlatan Ibrahimovic, som på planen haft hetsiga diskussioner med Markus Rosenberg, fortsatte att snacka efter förlusten.

Nu med spelaransvarige Marcus Allbäck. Med bandage på vänster ben och uppdragna shorts, gestikulerade Zlatan Ibrahimovic.

Han gjorde ett historisk mål, visade vägen men Sverige körde i diket i Kiev.

Förlusten mot Ukraina var tung.

Smällen mot England (2–3) i en fysisk, tung och händelserik match senare innebar att Sverige var ute ur EM.

Ett mästerskap de kommit till med hopp och spekulationer kring en fot.

Foten tillhörde Johan Elmander.

Han hade en fin säsong bakom sig med Galatasaray med tolv ligamål och var förväntad att starta bredvid Zlatan Ibrahimovic på topp. Elmander var i slag, men fotskadan ställde till det och bakom kulisserna pågick ett bråk med klubblaget. Efteråt har Elmander sagt att han ”inte borde ha spelat EM”.

I kväll kan det vara över

Innan det svenska landslaget vände hem hade Zlatan Ibrahimovic gjort ett konstmål mot Frankrike och gett bort sin kaptensbindel till fansen.

För Elmander och Wilhelmsson blev det sista mästerkapet.

När EM 2016 spelas sitter Elmander hemma i huset i Hovås utanför Göteborg. Han följer Sveriges matcher och övervägde att åka till Toulouse, men känslorna var för starka.

– Det känns fortfarande som att jag är en del av det, jag känner alla så pass bra, säger Johan Elmander.

Men i kväll kan det ta slut för de sista ur generation Z.

– De har varit ryggraden, stommen i landslaget. Det är tunga pjäser som slutar, säger Elmander.

De har utgjort stommen i landslaget i tio år – men i kväll kan det vara över

541 landskamper tillsammans

Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981.

Klubb: Paris SG, utgående kontrakt. Ny klubb ej klar.

Mästerskap: 6.

Landskamper: 115.

Mål: 62.

Landslagsdebut: 31 januari 2001.

Andreas Isaksson

Född: 3 oktober 1981.

Klubb: Kasimpasa, Turkiet.

Mästerskap: 6

Landskamper: 132

Mål: 0

Landslagsdebut: 27 mars 2002.

Kim Källström

Född: 24 augusti 1982.

Klubb: Grasshoppers, Schweiz.

Mästerskap: 5.

Landskamper: 130.

Mål: 16.

Landslagsdebut: 1 februari 2001.

Christian Wilhelmsson

Född: 8 december 1979.

Klubb: Slutat.

Mästerskap: 4.

Landskamper: 79.

Mål: 9.

Landslagsdebut: 31 januari 2001.

Johan Elmander

Född: 27 maj 1981.

Klubb: Kontraktet har gått ut med Bröndby.

Mästerskap: 3.

Landskamper: 85.

Mål: 20.

Landslagsdebut: 13 februari 2002.

Publicerad: