Oron efter norska testchocken: ”Känns inte bra”

Publicerad 2020-11-26

RUKA. Det norska chockbeskedet skapar en osäkerhet inför premiären.

Hur säkra är covidtesterna?

– När det går från positivt till negativt som nu kan det säkert gå andra vägen också, säger Norges Didrik Tönseth.

De som ska tävla, coacha, valla eller bevaka världscupen i längd inleder sitt besök i Ruka med en provtagning.

På parkeringsplatsen vid foten av berget i den finska skidbyn finns ett tält med stolar. Det är bara att slå sig ner och bli testad för covid-19.

Men det har funnits en del oklarheter kring testproceduren. Först tidsaspekten. En del aktiva fick sina svar inom kort, andra fick vänta länge vilket skapade stress hos bland andra den svenska åkaren Frida Karlsson.

Torsdagens norska chockbesked - att tränaren Eirik Myhr Nossum testats felaktigt positivt - har också väckt frågetecken.

Antigentestet, så kallat snabbtest, gav ett positivt utfall, men när tränaren testades om med ett PCR-test, som är känsligare men vars resultatet är långsammare, visades det motsatta och Eirik Myhr Nossum ”friskförklarades”.

– Snabbtesterna sägs vara säkra till 98 procent så jag är väl unik, säger han med ett skratt till Sportbladet efter beskedet.

Men vändningen väcker inte bara munterhet.

Så här sa Anders Byström, svensk längdchef, i väntan på den norska tränarens andra test.

– Om det skulle vara negativt undrar man över hur säkra testerna är. Den osäkerheten känns inte så bra.

Jämför med dopning

Den norska skidåkaren Didrik Tönseth, som liksom hela det norska laget var isolerad under förmiddagen i Ruka, var inne på samma spår. Kan det finnas åkare på starlinjen på fredag som fått ett felaktigt negativt resultat...?

– Det har man sett exempel på inom andra idrotter och säkert generellt också att det kan slå både positivt och negativt. Att de har gjort en backup (för att dubbelkolla testerna), är väl en grund till att testerna inte alltid visar korrekt resultat, säger han.

Restriktionerna kring arrangemanget är hårt, vilket de aktiva uppskattar för hälsans skull. Den svenska åkaren Frida Karlsson tycker testerna är viktiga och jämför med dopningsjakten.

– Jag tycker det är bra att vi ska testas hela tiden. Det är samma som dopning. Man vill säkerställa att alla som är där är rena och nu vill man se att alla är friska och det är det som krävs då, säger hon.

Återkomsten i världscupscirkusen var dock för alla väldigt omtumlande. Pandemitiden råder och längdsporten går inte obemärkt förbi.

I det snöiga Ruka möts vänner som inte setts sedan i februari. Men bakom munskydd och glasögon känner de knappt igen varandra.

– Utomhus hejar man, men det blir nästan lite komiskt. Alla går omkring i munskydd och man ser knappt vilka de är. Det är väldigt speciellt, säger Oskar Svensson i svenska landslaget.

Frågan är om världscupen ens ska avgöras när världen skakas av en sjukdom som får dödstalen att stiga.

– Det känns lite löjligt att man kör ändå, säger Oskar Svensson.

Följ ämnen i artikeln