Det känsliga samtalet inför Frida Karlssons ödesval

Uppdaterad 2021-01-09 | Publicerad 2021-01-08

VAL DI FIEMME. Frida Karlsson krigar i spåren med en krampande högersida, låsningar i bröstryggen och andningsproblematik.

Under fredag kväll hade hon ett känslosamt samtal med sin tränare om fortsättningen av Tour de Ski.

– Hur skulle det kännas om du kliver av nu eller kan du se dig själv att göra en 80 procentig insats? Det var saker vi diskuterade, berättar Per Nilsson.

Elitidrott är ingen barnlek. De här väloljade unga fysiologiska fenomenen har inga kontorskroppar.

Det ska göra ont, det ska smaka blod och fria radikaler ska rusa omkring i systemet. Det är inte priset de betalar, utan vägen till framgångarna.

Frida Karlsson såg ut som en ”riktig skidåkare” när hon passerade mållinjen i Val di Fiemme efter fredagens masstart. Det skummade ur hennes mun. Hon tog ett djupt andetag, drog bort slemmet med högerhanden.

Det där hör till. Men det finns gränser och Frida Karlsson tänjer dem alla. Det är egenskaper som kan forma världens bästa skidåkare på sikt.

Men är det läge för Frida Karlsson att själv dra i handbromsen den här gången om inte det medicinska teamet sätter stopp?

”Då hade hon inte ställt upp”

Under fredag kväll talade skidstjärnan med sin tränare på hemmaplan. Tillsammans med Per Nilsson lade hon för- och nackdelar i vågskålar. Vad vinner 21-åringen på att fullfölja Tour de Ski med en smärtande kropp? Vilka är förlusterna?

– Hade det varit dag två i världscupen i Lahtis hade hon inte ställt upp. Nu är det en tour. Ska hon fullfölja den och svälja stoltheten av inte kunna prestera på max var saker vi talade om, säger Per Nilsson till Sportbladet.

Frida Karlsson skadade sig efter de tarvliga fallet från dörrfodret på hotellet i Toblach. Räddningsaktionen efter skadan blev intensiv, men då rumpmuskulaturen fortsatt är stel har kompensationsproblematiken tillstött.

Efter en elfte plats i masstarten på fredagen var Frida Karlsson uppgiven.

– Det är att högersidan som vill krampa ihop, det sitter lite i ryggen och jag har det lite tungandat. Det är lite låsningar i bröstryggen, sa hon.

Hon har tidigare i veckan berättat om sin besvikelse över att landslaget, i sin ambition om att hålla nere antalet ledare i truppen med hänsyn till covid-situationen, valt att lämna läkare och fysioterapeut hemma.

Längtat efter upplevelsen

Frida Karlsson har fått stöd och behandling av damtränaren Stefan Thomson med fysioterapeuten Martin Holth på digital närvaro. Under fredag kväll gjordes ytterligare en avstämning.

– Det medicinska avgör. Hon ska inte åka om det är något som kan förvärras. Det beslutet tar teamet på plats och jag tror att de väntar till på morgonen. Får hon klartecken är det ett mentalt beslut för Frida att fatta, säger Per Nilsson.

På lördag väntar en klassisk sprint, sen återstår söndagens klättring uppför Alpe Cermis. En upplevelse som Frida Karlsson längtat efter.

Får Frida Karlsson bara medicinskt klartecken tror Per Nilsson att hon tar sig hela vägen upp.

– Det tror jag, hon känner att hon ändå skulle ångra sig om hon inte fullföljer. Men det här en är utmaning som är utvecklande. Hon är inte van vid att inte vara i fullt slag, det är brutalt den här gången, säger han.

Frida Karlsson.