Handbolls-VM (herrar)

Slutbetyg: Så bra var de svenska spelarna

Av: 

Johan Flinck

Jim Gottfridsson
Jim Gottfridsson

SPORTBLADET

LILLE. Sverige åkte ur VM i kvartsfinalen.
Men man föll med flaggan i topp mot suveräna Frankrike.
Och nånstans är det här ändå en succé.
Då blir spelarnas slutbetyg höga.

Spelarnas slutbetyg i VM

Betyg: 5 av 5 plus = världsklass
Betyg: 4 av 5 plus = mycket bra
Betyg: 3 av 5 plus = bra
Betyg: 2 av 5 plus = godkänd
Betyg: 1 av 5 plus = underkänd

Mikael Appelgren Betyg: 4 av 5 plus
Snuddar nästan vid fem plus. Klev fram direkt när han fick chansen efter att stått bakom Mattias Andersson. Sveriges nye världsmålvakt som kan hålla många år till.

Andreas Palicka Betyg: 4 av 5 plus
Får betecknas som andravalet ändå men fick mer speltid än väntat. Fem år sen förra mästerskapet men aldrig varit bättre i landslaget. Hade det tufft mot Frankrike dock.

—————-
Jerry Tollbring Betyg: 4 av 5 plus
Hade en roll i OS men nu kom det stora genombrottet. Mest speltid av alla och enormt ansvar som han hanterade mästerligt.

Emil Frend Öfors Betyg: 2 av 5 plus
Hade en perifer roll och skrevs in i truppen till näst sista gruppmatchen. Men hann visa sin potential. Men får nog ta ett steg tillbaka när Jonas Källman kommer tillbaka.

Lukas Nilsson Betyg: 3 av 5 plus
Blandade och gav otroligt från match till match, framför allt i skyttet, som trots allt är hans stora kvalitet. Men bra och viktig i spelet. Klev fram i åttondelen och kvartsfinalen.

Simon Jeppsson Betyg: 2 av 5 plus
Otroligt uppskriven inför VM. Men fick en jokerroll och hade det rätt svårt när han fick chansen. Märktes att VM var en nivå till. Men potentialen är jättestor, vilket han visade mot Frankrike när det till slut lossnade lite.

Philip Stenmalm Betyg: 2 av 5 plus
Landslagets ”Erlingmark”. Fick agera hjälpgumma lite varstans, precis som väntat. Bättre bakåt än framåt, där han hade problem det han fick spela.

Jim Gottfridsson Betyg: 5 av 5 plus
Stor revansch för OS-missen. Fick äntligen visa att han är den spelmotor svensk handboll väntat på och hoppats att han skulle bli i landslaget. Komplett framåt och överraskande bra bakåt. Enorm i 50 minuter mot Frankrike.

Jesper Konradsson Betyg: 2 av 5 plus
När Gottfridsson dominerade fick Konradsson en biroll. Kom i princip bara in när matcherna var avgjorda. Men gjorde det bra, inte minst mot Frankrike de få minuter han fick.

Albin Lagergren Betyg: 4 av 5 plus
Johan Jakobssons hjärnskaknig var det sämsta som kunde hända Sverige, trodde vi. Det var det inte. Vilken fenomenalt genombrott han fått, den blyge, kloke högernian. Försvarare, kontrare och framspelare i toppklass. Utvecklingen han haft i detta VM är förstås fem plus men världsklass håller han inte ännu.

Niclas Ekberg Betyg: 4 av 5 plus
Låg på fem plus fram till kvartsfinalen. Hade en trevande inledning innan det lossnade i andra halvlek mot Danmark. Därefter var han suverän – fram till Frankrikematchen då han hade det svårt. Viktig utanför också som lagkapten.

Mattias Zachrisson Betyg: 2 av 5 plus
Inledde VM storartat. Men efter paus mot Danmark fick han stå tillbaka för Ekberg när denne blev en dominant på högerkanten. Blev dessutom sjuk och missade Egyptenmatchen.

Jesper Nielsen Betyg: 4 av 5 plus
Efter att inte spelat en enda match under uppladdningen på grund av sjukdom gick Nielsen rakt in i VM och bildade, trots bara 35 minuter ihop, det bästa mittblocket Sverige haft sedan OS 2012.

Max Darj Betyg: 4 av 5 plus
Gick från tävlingslandskampsdebut i november till nyckelspelare i VM. Kompletterar Nielsen perfekt med sina snabba fötter och rivighet.

Andreas Nilsson Betyg: 2 av 5 plus
Nielsen inledde alltid första 10–15 minuterna både framåt och bakåt innan Nilsson fick komma in i anfallen. På gränsen till en trea men hade plötsligt svårt att få tag i bollen i kvartsfinalen.

Fredric Pettersson Betyg: 2 av 5 plus
Avlastare i mittblocket. Hade svårt att hitta nivån när han slängdes in mitt i matcherna och drog på sig lite för många och lätta utvisningar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige utslaget efter rysare: "Känns tomt"

ÄMNEN I ARTIKELN

Handbolls-VM (herrar)

Handboll

Emil Frend Öfors

Philip Stenmalm

Lukas Nilsson

Jim Gottfridsson

Andreas Palicka