Friidrott

Ifrågasatta OS-mästaren Tamara Press död

Av: 

TT

Tamara Press

Foto: TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Tamara Press, sovjetisk OS-mästare i diskus och kula, har avlidit 83 år gammal. Hennes karriär fläckades av misstankar om fusk och namnet var länge synonymt med östeuropeiskt idrottsfusk.

Tamara Press slog igenom internationellt med ett EM-guld i diskus i Stockholm 1958 och dominerade sina grenar under det tidiga 1960-talet. Hon tog bland annat två raka OS-guld i kula 1960 och 1964, samt guld respektive silver i diskus i samma olympiska spel, och satte under tiden ett knappt dussintal världsrekord.

Under spelen i Rom och Tokyo tog hennes syster Irina Press samtidigt guld i 80 meter häck och femkamp och systrarna blev kända världen över som de första friidrottande systrarna att ta OS-guld i samma spel – men ännu mer för sin fysik och misstankar om fusk.

Vägrade könstester

Deras utseende ledde till ifrågasättande om såväl kön som om kvinnor som tävlade fick se ut hur som helst. Inte minst i USA kommenterades och hånades Tamara Press utseende, men själv sade hon enligt internationella medier 1964 att:

– Jag är mästare och ni kan se att jag är en kvinna. Det faktum att en flicka är en idrottskvinna har ingenting med kvinnlighet att göra.

När det internationella friidrottsförbundet till EM 1966 införde könskontroller vägrade systrarna att låta sig undersökas, med hänvisning till att deras mamma var sjuk – vilket ytterligare spädde på misstankarna om dem.

Symbol för fusk

Ingen av dem tävlade igen i internationella mästerskap, men namnet Tamara Press levde under flera årtionden kvar som symbol för misstänkt idrottsfusk inom Östblocket – och i synnerhet dess muskulösa kvinnor – inte minst i Sverige.

I Sovjetunionen och senare Ryssland hyllades hon däremot, bland annat av president Vladimir Putin på sin 75-årsdag 2012.

Tamara Press föddes 1937 i Charkiv i nuvarande Ukraina och växte upp i nuvarande Uzbekistan, innan hon via det sovjetiska idrottsprogrammet flyttade till dåvarande Leningrad. Efter sin idrottskarriär arbetade hon som pedagog och tränare i Moskva.

Det ryska friidrottsförbundet uppger att Tamara Press avled den 26 april i år, men har inte uppgett dödsorsak. Irina Press avled 2004, 64 år gammal

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Foto: TT
Publisert:

LÄS VIDARE

Laurel Hubbard blir den första olympiska transpersonen

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott