”Kan knappt kalla det världscuptävling längre”

Publicerad:

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. De största stjärnorna saknades och få lag ställde upp i stafetten. 

Det får både experter, tränare och åkare att slå mot Internationella Skidförbundet, Fis. 

– Det är knappt att man kan kalla det världscuptävling längre, säger Björn Ferry i SVT. 

Johanens Hösflot Kläbo, Emil Iversen och Alexander Bolsjunov var bara några av dem som saknades. Dessutom ställde nio nationer upp på herrsidan. 

– Det är konstigt att det är så svag uppslutning. Dels så få nationer och att de bästa inte väljer att vara med. Det är något som är fel med systemet när man nästan kan räkna upp 20 toppåkare som inte är med, säger SVT:s expert Björn Ferry och fortsätter: 

– Det blir dålig status, det är knappt att man kan kalla det världscuptävling längre. 

Johanna Ojala håller med. 

– De (Fis) ger inte tillräckligt mycket luft och återhämtning får åkarna att göra kloka val. Jag tycker att det urvattnar produkten.

Foto: TT, SVT

”Rankas lägst”

Jens Burman, som gjorde en supersträcka för Sverige och hade bäst tid av alla, vill ha stafetten kvar i världscupen men han tycker att Fis måste göra något åt världscupprogrammet. 

– Det är en säsong med väldigt många tävlingar och ska man prioritera bort något är det kanske en stafett om man siktar på totala världscupen, säger han och fortsätter: 

– Den rankas ju lägst eftersom du inte får några individuella världscuppoäng. Jag tycker att det är kul med stafett, men Fis kanske borde tänka på att dra ner antalet tävlingar på en säsong för det blir väldigt tufft om man ska köra så många.

”Fis måste tänka bättre”

Rysslands tränare Markus Cramer håller med. 

– Fis måste tänka över kalendern bättre. Varför har vi inte mixedstafett här till exempel? Då skulle vi ha fler nationer på start, som Italien och Tjeckien. Då hade de också kommit, men de kommer inte för ett skiathlon, säger han och fortsätter:

– Det kostar mycket att vara här en vecka. Om du har 43 tävlingar i världscupen är det väldigt svårt, då måste man vila sina åkare ibland. Det hände i dag. Det är inte kul för organisationen, för tv, för er. Fis måste tänka bättre.

Norske Sjur Röthe tycker att stafetten kan tas bort ur världscupen vissa år.

– Jag tycker det är spännande med stafett och det är viktigt att ha det när det är mästerskapsår. Men jag vet inte om man behöver ha det i världscupen när det är mästerskapsfritt, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE