Felix Rosenqvist kör för McLaren 2021 - kan få chans i F1

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Felix Rosenqvist är klar för Arrow McLaren SP i IndyCar.

Det kan ge honom chansen i Formel 1.

– Jag är alltid redo om det öppnas en lucka, säger han.

Rosenqvist lämnar toppteamet Chip Ganassi Racing efter två säsonger i IndyCar. Han väljer att istället göra en satsning med Arrow McLaren SP.

Ett team som kom fyra i förarmästerskapet tillsammans med Pat O’Ward den senaste säsongen.

– Det är ett steg i rätt riktning, till ett team som har samma ambitioner och målsättningar som jag har. Det har klickat bra och jag är övertygad om att vi kommer att göra ett bra jobb tillsammans. Alla detaljer stämmer och det är ett team som är snabbt på väg uppåt. Det är rätt steg för mig, säger Felix Rosenqvist i en exklusiv intervju med Sportbladet.

– Teamet satsar på att ge sig in i en titelfajt och behöver en stark förare till. Den rollen kan jag ta, vi är på samma nivå och jag är också redo att ta fler segrar och slåss om måsterskapet. Vi är på samma plats och har samma mål.

Teambytet kan leda till F1

Arrow McLaren SP gjorde sin första säsong i Indycar 2020, teamet består av tre samarbetspartners, Arrow Electronics, Schmidt Peterson Motorsports och det klassiska F1-teamet McLaren. Det kan leda Felix Rosenqvist in på ett annat, oväntat spår.

Formel 1.

Det amerikanska teamet i IndyCar och F1-teamet som har sin bas i engelska Woking har ett mycket nära samarbete, framför allt inom information och teknik.

– Vi kan dra stor fördel av att vara direkt partner till McLaren F1, när det gäller simulator, däcksimuleringar och strategi. Stallet har verktyg i Woking som kan appliceras direkt på IndyCar, det samarbetet betalade sig redan i fjol, förklarar Rosenqvist.

Om vi tänker ett steg till, kan ditt engagemang hos McLaren i USA öppna för en möjlighet inom teamet i F1?

– Det har vi inte pratat om, men absolut. Mitt mål är IndyCar, det är det jag satsar på. Samtidigt har jag en superlicens, om det skulle öppnas en möjlighet för att testa F1 eller något sådant. Det är alltid intressant och det skulle jag vara öppen för.

Felix Rosenqvist är klar för Arrow McLaren SP
Foto: Arrow McLaren SP.
Felix Rosenqvist är klar för Arrow McLaren SP

Är hundraprocent supernöjd

Stallet McLaren bär med sig stolta traditioner inom racingen, det har tävlat i F1 sedan 1966, vunnit 12 förar-VM och åtta konstruktörsmästerskap. Ifjol slutade teamet på plats fyra i VM i Formel 1 och samtidigt inledde det ett samarbete för en satsning i amerikanska IndyCar.

2020 har varit en framgångsrik säsong på båda arenorna.

– Det är ett coolt team att tävla för ett historiskt team och jag har alltid varit en fan av McLaren. Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, det är min barndomsidoler och det är häftigt att jag nu får tillhöra samma familj och vara en del av McLarens framtid. Det finns en aggressiv satsning på motorsport, på F1, IndyCar och möjligen andra serier.

Hur långt är kontraktet?

– De uppgifterna vill jag inte gå in på, men det är en ny och bra deal för mig. Jag är hundraprocent supernöjd.

Rosenqvist gjorde sin första arbetsdag med teamet under torsdagen, hade flera möten och får testa bilen för första gången den 2 november. Därefter väntar en kort vila innan försäsongen startar.

Säsongen 2021 inleds sedan med Firestone Grand Prix of St. Petersburg den 7 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE