Ilskan växer efter uppskjutna bandy-VM

Publicerad 2021-12-16

Storbritanniens landslag. Anders Gidrup skymtar i mitten av bilden.

Ilskan över uppskjutna bandy-VM för damer växer.

Efter det plötsliga beskedet står bland annat Storbritannien med runt 35 000 kronor i flygbiljetter som inte kan återbetalas – pengar som spelarna själva stått för.

– Det här äventyrar Sveriges varumärke i bandysammanhang, säger Anders Gidrup, general manager för Storbritannien.

Bandy-VM för damer har skjutits upp med mycket kort varsel. Nyheten avslöjades av Bandypuls i tisdags och med bara veckor till premiären den 9 januari. Bandydistrikt Stockholm stod som arrangör, efter avtal med Svenska bandyförbundet, men fattade utan förbundets inblandning beslut om att skjuta upp mästerskapet. Coronaläget uppgavs som skäl.

Enligt uppgifter till Sportbladet ses covid-19 dock som ett svepskäl som ifrågasätts starkt av initierade personer i bandyn. Fram växer en bild av ett totalt misslyckande i det organisatoriska, däribland boende och istider, trots löften om ett storslaget VM – som dessutom skulle ha sänts i SVT.

– Vi känner oss grundlurade, säger en källa nära landslaget.

Sveriges förbundskapten Olle Wiberg vittnar om att det inte ens har funnits ett datum för när han skulle ha presenterat sin VM-trupp. Wiberg är uppgiven och besviken över läget.

– Det är så jävla dåligt. Sverige har inte haft ett dam-VM sedan 2008 trots att vi är ledande i världsbandyn. Att det här kommer nu... Jätterespekt för coronaläget, men det känns som ett svepskäl och att något annat ligger bakom, säger han.

– Man kan ju spela innebandy-VM och handbolls-VM. I Stockholm spelas det ju elitseriebandy för fullt. Det här ger ett löjets skimmer över bandyn och det är tjejerna som hamnar i skottlinjen.

”Det kom som en chock”

Anders Gidrup är general manager för Storbritanniens damlandslag. Den tidigare Hammarby-ordföranden visste inget om situationen innan tisdagens avslöjande.

– Det kom som en chock. Vi har inte fått någon indikation alls. Alla tjejer har bokat flyg själva och det är inga biljetter som går att boka om, säger han.

Totalt sett rör det sig om cirka 35 000 kronor som utövarna betalat ur egen ficka.

– När jag pratar med FIB (Internationella bandyförbundet) får jag en bild, och av Distrikt Stockholm får jag en annan. All respekt för covidsituation, eftersom jag jobbar inom Region Stockholm också, men nu är det otroligt viktigt att Sverige som nation går samman och visar att man vill arrangera ett VM. Om vi inte kan leverera det så äventyrar det här vårt varumärke i bandysammanhang, säger Gidrup.

Svenska damlandslaget i bandy.

Det som Anders Gidrup önskar nu är klara besked, bland annat för att försöka förhandla fram nya flygbiljetter inför det VM som nu väntas hållas i mars. Att spelarna skulle behöva betala för biljetter en gång till ser han som ”en stor utmaning”.

– Det får inte finnas några tveksamheter kring att Sverige är redo att ta VM. Ett dam-VM får inte särbehandlas som en sidoaktivitet. Dambandyn är viktig, internationellt och nationellt, om bandyn ska växa och om vi ska ha en chans att få in den i OS, säger Gidrup.

Distriktet förnekar problem

Även Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson är nedslagen över det inträffade.

– Vi har förlitat oss på den informationen som Anders Bergström (landslagsbas) och Lasse Wennerholm (tjänsteman på förbundet) har fått, och i tätare och tätare möten har det inte framkommit något om att det har funnits några problem kring arrangemanget, säger han.

Hade ni från förbundets sida kunnat göra något för att rädda VM i januari?

– Det är väldigt svårt att kunna göra något när vi så sent får höra att Distrikt Stockholms styrelse har tagit beslut om att inte genomföra VM. Om du och jag har ett avtal, och jag inte kan uppfylla det avtalet, då tar jag väl till en diskussion i det läget när vi har ett gemensamt ansvar? Där är den stora bristen.

Medan damernas VM har ställts in ska både F17-VM i Lidköping och P19-VM i Katrineholm genomföras som planerat, även det i januari.

Sportbladet har sökt Distrikt Stockholms ordförande Jan Bergkvist upprepade gånger.

På onsdagen uppgav SVT Sport att både organisatoriska och ekonomiska skäl ligger bakom beslutet att skjuta upp VM. Det förnekas av Distrikt Stockholms vice ordförande Py Börjesson.

– Så är det inte. Vi har jobbat på och vi har tyckt att det har gått bra. Det är oron för corona, och vill man inte tro oss när vi säger det så är det väldigt tråkigt, säger hon.

Sverige vann VM-guld i Oslo för två år sedan. Nu får de vänta ytterligare på chansen att försvara titeln.

Följ ämnen i artikeln