RF:s miljonkrav i dopningsarbetet

Publicerad 2020-04-21

Riksidrottsförbundet (RF) vill att regeringen betalar när Svensk antidoping blir Sveriges fristående antidopningsorganisation.

En kostnad på omkring tre miljoner kronor – som kan öka om Sverige vill intensifiera sitt dopningsarbete och exempelvis utföra tester på gym.

Sveriges antidopningsorganisation Svensk antidoping har varit en del av Riksidrottsförbundet och RF:s dopingkommission har exempelvis tagit beslut kring dopningsavstängningar. Men under flera år har det varit diskussioner om att Sverige borde ha en fristående antidopningsorganisation och på måndagen tog Riksidrottsstyrelsen beslutet.

– Den gången som det är någon framstående idrottsutövare som anklagas för dopning och blir dömd ska omvärlden veta att det är ingen i Sverige som påverkar det vi gör utan att det är helt fristående. Det är en fråga om förtroende helt enkelt, säger Åke Andrén Sandberg, läkare och ordförande i dopingkommissionen.

Sedan tidigare har grannländer som Norge och Danmark haft fristående antidopningsorganisationer och svenske dopningsjägaren Arne Ljungqvist förespråkade för flera år sedan en fristående, svensk organisation. I internationella antidopningsbyrån Wadas nyreviderade dopningskod, som börjar gälla vid årsskiftet, står det uttryckligen skrivet att länder bör ha en oberoende antidopningsorganisation.

Åke Andrén Sandberg tycker att det är skönt att beslutet är taget och medger att det tagit sin tid.

Långsam RF-process

– Det finns nog många olika faktorer. Vi har diskuterat det då och då, men RF har varit långsamma i det här sammanhanget. Kanske därför att det har fungerat så bra. Vi har haft stort förtroende, och jag tror att vi fortfarande har det, inom idrottsrörelsen. Vi kanske har varit lite för duktiga i det sammanhanget och tyckt att "varför ska man ändra på något som fungerar bra?". Och det kommer inte att bli några stora ändringar nu, utan ur idrottsrörelsens synvinkel kommer vi att fortsätta med det arbete som vi gör. Vi har aldrig haft en bättre kansliorganisation och så många experter som nu, så det ska vidareutvecklas.

Enligt Andrén Sandberg ska namnet på den nya organisationen fortsatt vara Svensk antidoping. Men det återstår många frågor. Bland annat vilka som ska ingå i den nya styrelsen samt hur mycket omorganisationen kommer att kosta.

Avgår men återvänder?

– Ungefär tre miljoner kronor mer kommer det att kosta om man ska ha samma standard. Vill man ha en lägre standard kan det kosta mindre och vill man ha en ännu högre standard kan det kosta mer. Vi har haft en diskussion i början av året om vi inte borde ta mera dopningsprover och är det så att vi vill göra det så kommer det naturligtvis att kosta mera, säger Åke Andrén Sandberg.

I och med att RF:s dopingkommission försvinner med omorganisationen lämnar Andrén Sandberg sitt ordförandeskap nästa år. Men han kan tänka sig att bli omvald i Svensk antidopings nya styrelse.

– Får jag chansen stannar jag gärna kvar i något eller några år.

RF får sedan tidigare 35 miljoner kronor om året i statligt bidrag för sitt antidopningsarbete. Pengar som nu i stället ska tillfalla den fristående organisationen. RF:s ordförande Björn Eriksson vill att regeringen, med kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) i spetsen, ska stå för resten av notan.

Arbetet påverkas inte

– Erfarenhetsmässigt vet jag att när man bildar nya myndigheter blir det alltid mycket dyrare, det är inte så konstigt. Det kanske dessutom är så att man vill höja ambitionsnivån och göra tester på gym. Men vi menar att när idrotten lämnar över de här 35 miljonerna så har vi gett vårt finansiella bidrag. Sedan kanske det är andra krafter, i form av finansdepartement och annat, som har att fylla ut den merkostnad som blir, säger Eriksson.

Åke Andrén Sandberg håller med.

– Vi hoppas att när Amanda Lind säger att vi ska ha en antidopningsorganisation i världsklass att det inte bara blir ord utan att det blir lite granna verkstad, säger han.

Varken Eriksson eller Andrén Sandberg tror att det svenska dopningsarbetet kommer att påverkas av omorganisationen.

– Det tror jag inte, tvärtom. Jag tror att det kommer att vara mycket stabilt under den närmaste tiden och att det blir en gradvis utveckling. Jag ser det inte alls som en farhåga, säger Åke Andrén Sandberg.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.