Drömmen och mardrömmen inför EM-lottningen

Gottfridsson: ”Man kunde valt en lättare väg för oss”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
BILDBYRÅN
BILDBYRÅN

SPORTBLADET

I kväll lottas hemma-EM i handboll.

Det kan sluta i en svensk mardröm.

– Man har valt ”säljarvägen” där det handlar om att sälja så många biljetter som möjligt, säger Jim Gottfridsson som här plockar ut sina dröm- och mardrömsgrupper.

Handbolls-EM i januari 2020 blir historiskt: antalet lag utökas från 16 till 24 länder och mästerskapet avgörs i tre länder – Sverige, Norge och Österrike med Stockholm och Tele 2 Arena som värd för semifinaler och final.

I kväll lottas turneringen i Wien. Värdnationerna samt Norge, Kroatien och Tyskland är av olika skäl utplacerade i varsin av de sex grupperna.

”Sjukt häftigt”

Sverige är toppseedat och ska spela i grupp F i Göteborg.

– Det kommer att bli sjukt häftigt med ett hemmamästerskap och något man kommer att bära med sig resten av livet. I VM i Danmark var det häftigt med 6000–7000 svenskar och det kommer bli ännu häftigare med, förhoppningsvis, 10–12 000 svenskar i Scandinavium, säger landslagskaptenen Jim Gottfridsson.

Vi bad honom ta ut en drömgrupp och en mardrömsgrupp inför lottningen utifrån seedningspotterna (se nedan).

Här är Gottfridssons dröm...:

Sverige, Vitryssland. Schweiz och Ukraina.

...och mardröm:

Sverige, Slovenien, Island och Ryssland.

Tjeckien en drömlott

Men viktigare är kanske vilket av de toppseedade lagen som hamnar i grupp D. För efter det inledande gruppspelet slås de två bästa lagen i grupp A-C ihop till mellanrundan och samma sak med grupp D-F.

Ett av de här tre toppseedade lagen hamnar i grupp D och därmed, om de gör det de ska i gruppspelet, i Sveriges mellanrunda: Frankrike, Spanien eller Tjeckien.

– Det är inget snack om vilket som är drömlaget att få av dem – Tjeckien, säger Gottfridsson.

Helst vill han undvika Frankrike, men Spanien är inte mycket att lottas mot.

Valt ”säljarvägen”

Sedan tidigare är det klart att VM-finalisterna Norge och Danmark också hamnar i denna mellangrupp så länge de sköter sig i det inledande gruppspelet.

Sverige kan alltså tvingas slåss om två semifinalplatser i EM med VM-finalisterna samt VM-trean eller regerande europamästarna Spanien.

– Hemmanationen försöker ofta få den ”lättare” vägen fram. Den vägen har vi inte valt den här gången. Man har valt ”säljarvägen” där det handlar om att sälja så många biljetter som möjligt, säger kaptenen och fortsätter:

– Visst, ska man vinna alltihop så måste man vinna mot alla. Men man kunde valt en lättare väg för oss.

Publicerad:

LÄS VIDARE