Zachrisson: ”Nu ska jag sluta dricka helt”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Göran Zachrisson är åtalad för grovt rattfylleri.

I rätten berättade den 81-årige tv-profilen att han helt vill sluta dricka alkohol, och om den svåra kampen.

– Nu vet jag, jag har bestämt mig, nu får det vara nog, nu är det färdigt, nu ska vi komma överens med det här, nu ska vi ta hand om det här, nu ska vi lösa det här, säger Göran Zachrisson.

Göran Zachrisson erkände grovt rattfylleri i tingsrätten.

Åklagaren Johanna Strid yrkade på en månads fängelse.

I rättssalen och efteråt pratade Göran Zachrisson om sitt förhållande till alkohol och beslutet att helt sluta dricka alkoholhaltiga drycker.

Han berättar om den där ruggiga, slaskiga och svarta kvällen i början av december förra året då han blev gripen av polisen.

– Jag hade en gäst i köket. Jag lagade mat och vi tog en drink, sedan drack vi vin till maten och en liten drink efteråt. Det var ingen svulstig måltid på det sättet, säger Göran Zachrisson.

Exakt hur mycket vin han drack den aktuella kvällen har han inte riktigt klart för sig, alkoholtestet visade över en promille alkohol i blodet.

– Mycket nog i alla fall, det är tydligt med tanke på vad alkoholprovet visade. Drinken efteråt var starkvin, jag tror att det var en campari men jag vågar inte säga det, säger Göran Zachrisson.

”En massiv sorg”

De senaste åren har varit påfrestande då bland annat hans fru Gunilla gick bort 2012 efter att ha varit sjuk i cancer i över 20 år och sonen Jonas gick bort tidigare i år vid 53 års ålder efter att länge varit sjuk även han i cancer.

Göran och Gunilla var gifta i 50 år.

– Det är väldigt svårt att hantera massiv sorg, då drack jag lite mer än jag borde för jag tyckte att det här går inte. Jag har haft ett tudelat förhållande till alkohol, jag har druckit alkohol men det har inte bekymrat mitt arbete. I flera år mer än de flesta, jag tror nästan i världen, har jag hållit på med tv på det sättet och att skriva, säger Göran Zachrisson.

I sitt yrke som journalist har han aldrig varit anställd, utan i stället haft frilansuppdrag åt bland andra SVT, Viasat och Svensk Golf.

– Det har inneburit väldigt långa resor, ibland har jag varit borta en månad. Jag tror inte ett olympiskt spel är något man tar med en klackspark, eller ett VM i fotboll eller om det är Americas Cup eller The Open Championship i golf. Det är väldigt konsumerande, det går inte att dricka, visst kan du ta ett järn men det går inte att sitta och dricka, då klarar du dig inte. Men jag har klarat det under väldigt lång tid, i 50 år, det är nog kanske till och med ännu mer, säger Göran Zachrisson.

”Ett ok att bära”

På eget initiativ har han tagit hjälp av en alkoholterapeut för att sluta dricka alkohol helt.

– Jag har tänkt att jag måste komma till rätta med det här, det här går inte och jag klarar det inte själv. Men det måste jag göra, det är det som är så motsägelsefullt, för det är bara jag som kan fixa det samtidigt. Jag måste begripa varför och det är kolossalt svårt. Jag har kommit fram till, och det har jag gjort länge, att nu ska jag bli fri helt från alkohol. Det är ett ok att bära, det är kolossalt svårt eftersom det är så vanebildande också. Ett järn före middagen, någonting annat i sociala sammanhang, och särskilt nu när jag är helt ensam är det som en tröst nästan, säger Göran Zachrisson.

Det går inte att ta miste på att han är beslutsam och tar problematiken på allvar.

– Jag ger mig fasen på att jag ska klara det här med den hjälp jag får. Och med annan hjälp jag får av min omgivning, mina polare och andra. De vet om det här och nu är det en annan sak, jag ska inte slarva bort mina sista år med sådant larv, det får vara slut med det här, säger Göran Zachrisson.

”Det är en dröm”

Under den här tiden har Göran Zachrisson fortsatt att skriva kolumner i facktidningen Svensk Golf där han innan varit chefredaktör, tidigare arbetsgivaren tv-bolaget Viasat har meddelat att de vill avvakta rättegången innan de vill diskutera en eventuell framtid med honom.

För den stora allmänheten är han mest känd för alla år och inslag i sportsändningarna i SVT, från och med 1962 och 30 år framåt.

För egen del vill han fortsätta att även jobba med tv de kommande åren.

– Det är min absoluta förhoppning, jag behöver den möjligheten. Jag bara hoppas att jag är duktig nog, det är upp till mig i det fallet och det är en dröm. Om du är berättare finns det inget roligare än att berätta, säger Göran Zachrisson.

”Min bästa vän”

Som allra mest känslosamt blir det när han pratar om sin hund, en liten vit west highland white terrier, då kommer tårarna.

– Jag har ett stort ansvar, det är min Greta, jag kan ju inte riskera att något händer med jycken. Det är världens schystaste lilla jycke och det är min absolut bästa vän, hon betyder kolossalt mycket för att hon är där hela tiden. När jag tittar på henne och säger ”nej, här ska inte vara någon alkohol, ta det lugnt” ... , säger Göran Zachrisson.

Där klarar han inte att prata längre, rösten bristen och han faller i gråt.

Efter rättegången skulle Göran Zachrisson åka hem och ta en promenad med sin hund Greta.

Publicerad:

LÄS VIDARE