Patrik Sjöberg i internetbråk om strippklubb

Uppdaterad 2020-06-13 | Publicerad 2020-06-12

Tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg.

Patrik Sjöberg, 55, befinner sig i en kritikstorm på sociala medier.

Den tidigare höjdhopparen har spelat in ett poddavsnitt på en strippklubb tillsammans med kvinnorna som jobbar där.

”Att inte kunna se hur peppande och normaliserande av sexism och kvinnohat hänger samman med sexuella övergrepp är ändå ganska förvånande. Om man nu anser sig kämpa för just frågan”, skriver kriminologen och debattören Nina Rung på Instagram.

Patrik Sjöberg och Alex ”Guldtand” Sahlin har i sin gemensamma podcast besökt en strippklubb i Göteborg och intervjuat kvinnorna som jobbar på klubben.

I avsnittsbeskrivningen står: ”Hur är det att leva och arbeta på en strippklubb? Hur är det att leva med fördomar och hat? Sjöberg och Guldtand granskar livet som strippa.”

Patrik Sjöberg poserar på Instagram med kvinnorna och skriver: ”Allt var fantastiskt intressant och vi fick svar på många frågor, missa inte detta.”

Vidare skriver han att Alex Sahlin utmanade tjejerna i poledance utklädd till indianhövding.

”Peppa företeelsen”

Programmet och inläggen får mycket kritik i kommentarer, kriminologen och debattören Nina Rung har gjort ett eget kritiskt inlägg:

”Alltså jag vet inte med er. Men att lägga upp inlägg om en strippklubb (och därmed peppa företeelsen) som i sin tur lever på idén om att kvinnor ska finnas till för mäns sexlust och ett totalt objektifierande av kvinnan. Att dessutom i samma inlägg skriva om att ”klä ut sig till indianhövding” med fräsch rasism. Det samtidigt som en säger sig kämpa mot sexuella övergrepp och barns utsatthet.”

”Är mitt kall”

I två ytterligare Instagram-inlägg svarar Patrik Sjöberg på kritiken och skriver bland annat:

”Vi hade några fantastiska timmar med tjejerna där dom fick prata om yrket, både för och nackdelar och mer genuina och starka kvinnor är svårt att hitta för alla hade sin berättelse vilket gjorde att vi bestämde direkt för att det blir ett dubbelavsnitt som ni alla väljer att totalt nonchalera, det säger väldigt mycket om er och hur ni verkar vilja att ett lyckligt samhälle skall fungera. ... Så här ligger det till, mitt arbete för utsatta barn är mitt kall och det bedriver jag till den dagen jag ramlar av pinnen så det behöver ni inte oro er för ...”

Nina Rung, kriminolog och debattör.

”Ställt kritiska frågor”

Sportbladet har pratat med Patrik Sjöberg som främst vill hänvisa till sina svar på Instagram, men utvecklar också sina resonemang.

– Jag är inte förvånad över diskussionen och tycker egentligen den bara är rolig, jag bryr mig inte om kritiken. Jag tycker att mycket blir taget ur sitt sammanhang samt är missvisande, förvanskat och ologiskt. Jag har försökt att svara på de frågor som finns, säger Patrik Sjöberg.

Varför gjorde ni den här poddinspelningen på en strippklubb?

– Vi har en podd där vi träffar olika gäster där de får prata till punkt. Tjejerna fick förklara sina liv, det finns en del förnuftiga svar och det finns en del mindre förnuftiga svar på våra frågor. Om man lyssnar på podden tycker jag att jag har ställt kritiska frågor också, jag är stolt över den. Vi tyckte att det blev så intressant och tankevärt så att det kommer en del två också, där går vi ännu djupare.

”Hot och kränkande”

Förstår du kritiken som har riktats mot dig på Instagram?

– Jag har inga problem med kritiken, bara den är saklig och inte hänger upp sig på mig som person. När jag har kollat igenom svaren så ser jag kritiska svar, men jag tycker att majoriteten är positiva. Det som stör mig är när det blir hot och kränkande, jag har fått en del sådant framförallt i privata meddelanden där det är ännu värre. Frågan är om det är det här beteendet vi vill att våra barn och ungdomar ska läsa och lära sig. Jag tycker att det finns för lite kärlek i vårt samhälle.

I övrigt vill Patrik Sjöberg hänvisa till sina inlägg på Instagram, men säger också att han har lämnat det bakom sig och inte har för avsikt att skriva mer i ämnet.

Följ ämnen i artikeln