Williams F1 kan lämna F1 - letar efter partner eller ny ägare

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN

Har det klassiska teamet Williams gjort sitt i F1?

Teamet letar efter en affärspartner och företaget har inlett en formell försäljningsprocess.

Williams Grand Prix Holdings PLC ( WGPH) är noterade på börsen i tyska Frankfurt och under förmiddagen meddelade företaget sitt ekonomiska resultat för 2019. Det visar på en tung ekonomisk förlust.

I ett pressmeddelande förklarar teamet också att man avbryter samarbetet med huvudsponsorn ROKIT, ett kontrakt som förlängdes 2019 och som skulle löpa fram till 2023. Detta gör att Williams kommer att ha en annan lack på bilen när säsongen 2020 väl startar.

Williams nämner inte någon anledning till att samarbetet nu bryts, men är tydliga med att teamet letar efter potentiella partners för framtiden och att styrelsen gör en översyn över alla de olika strategiska alternativen som finns.

Det kan innebära att teamet delvis säljs, eller att en ny ägare tar över hela företaget (WGPH).

– Inga beslut kring det optimala resultatet har fattats, men för att underlätta diskussioner med berörda parter tillkännager företaget att en ”formell försäljningsprocess” har inletts, skriver Williams Grand Prix Holdings PLC i ett pressmeddelande.

Foto: Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
Williamsföraren Nicholas Latifi.

Williams F1 letar efter ny ägare

Williams F1 grundades av Frank Williams och Patrick Head 1977, teamet har vunnit nio VM-titlar som konstruktörer och sju förar-VM. För fem år sedan var teamet trea i konstruktörs-VM, men de två senaste säsongerna har det varit förankrat i botten av det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet. Teamet , som numera leds av Franks dotter Claire, har kämpat med både resultat och ekonomi.

Nu letar det klassiska teamet efter en stark partner - eller ägare.

– Alla vet att Frank inte längre har någon operativ roll i teamets dagliga. Han vill dock säkerställa den framtida framgången för sitt team, och han inser att det är rätt tid att se sig om efter investerare så att det är möjligt att nå de målen, säger hans dotter och vice stallchef Claire Williams när hon har en virtuell presskonferens.

Williams intäkter i F1 minskade från 1,5 miljarder kronor 2018 till 1,12 miljarder kronor 2019 och koncernen som gjorde en vinst på 151 miljoner kronor 2018 gjorde en lika stor förlust 2019.

– Förlusten beror på de uteblivna framgångarna i F1 , citeras VD Mike O’Driscoll i pressmeddelandet.

– Säsongen 2020 har naturligtvis störts av COVID-19 pandemin och det kommer att påverka våra inkomster från de kommersiella rättigheterna.

Renault stannar i F1

F1 skulle ha startat sin säsong i mars, men den rådande situationen i världen har skjutit upp säsongsstarten. Enligt F1 ska säsongen starta den 5 juli i Österrike, men det lär bli en komprimerad säsong vilket kommer att påverka teamens ersättning från Liberty Media, som äger de kommersiella rättigheterna till F1.

– När den här fruktansvärda, globala krisen är över ser alla på Williams Racing fram emot att börja den nya säsongen, säger O’Driscoll.

Samtidigt som Williams F1 meddelar att teamet är ute till försäljning och McLaren Group, som bland annat innefattar McLaren F1, förklarade att företaget minskar personalstyrkan med 1200 personer når en positiv nyhet Formel 1.

Biltillverkaren Renault fortsätter att engagera sig i F1.

– Vi har offentligt sagt och även bekräftat att vi har intentionen att stanna i Formel 1, säger VD Clotilde Delbos till AFP.

– Vi har investerat betydligt mindre pengar än flera av våra konkurrenter och vi är med i F1 och vi kommer att stanna där.

F1-bloggen - de senaste nyheterna från F1

Annas Motor - veckans hetaste snackisar

Pole position

IndyCar

Premiären är en vecka bort, natten till den 7 juni startar säsongen i Texas, USA.

– Jag har aldrig haft ett så långt uppehåll och längtar sjukt mycket, hälsar Marcus Ericsson.

2) F1 2021

FIA:s världsråd har klubbat budgettaket till 145 miljoner dollar från och med 2021, den summan sjunker därefter med fem miljoner dollar om året till och med 2023. Detta för att jämna ut de ekonomiska skillnaderna mellan teamen.

3) Renault

Biltillverkaren bekräftar sin fortsatta satsning på Formel 1.

4) Kimi Räikkönen

Ferrari har gett finländaren en speciell present. Den F1-bil som han körde när han vann sin senaste seger för Ferrari i Austin, USA. 2018.

5) F1 2020

Planen är att starta säsongen med två lopp i Österrike den 5 och 12 juli, därefter en tävling i Ungern innan Storbritannien arrangerar två lopp på Silverstone, men F1 har ännu inte bekräftat uppgifterna. Nästa vecka öppnar de sista teamen sina fabriker för att förbereda sig för säsongen.

Motorstopp

Svensk speedway

Samtidigt som andra idrotter kan starta måste BAUHAUS-ligan vänta ännu längre på sin premiär. Anledningen är att begränsningen på 50 personer vid allmänna sammankomster ligger kvar och de speedwayklubbarna är beroende av intäkterna från betalande åskådare.

Publicerad:

LÄS VIDARE