Nilsson: Linköping har hittat målet och Rosengård farten

Uppdaterad 2015-04-16 | Publicerad 2015-04-15

Linköping har hittat målet och Rosengård farten

I premiären mot Örebro dröjde det 51 minuter innan Rosengård fick fart på målskyttet. Mot nykomlingen Hammarby tog det 53.

Men trots att Malmölaget startat matcherna trögt har man inlett säsongen med två segrar och kopplat ett tidigt grepp om toppstriden.

Sportbladets damfotbollsexpert Anders Nilsson.

Matchen mellan regerande mästarlaget Rosengård och nykomlingen Hammarby kunde bara sluta på ett enda sätt – åtminstone på förhand.

Medan Malmölaget bara för bara några veckor sedan mätte sina krafter med Europas bästa lag, Wolfsburg, blev Bajen samtidigt utslaget ur Svenska cupen av lokalkonkurrenten Djurgården, hemmahörande i Elitettan.

Skilda världar, minst sagt.

Men på Malmö IP visade sig skillnaden mellan lagen vara mindre. Mycket mindre till och med.

Ett aggressivt, kompakt och välorganiserat Hammarby bjöd inte hemmalaget på vare sig ytor eller tid. Man hade dessutom fräckheten att våga satsa framåt. Det respektlösa spelet höll på att löna sig.

Förra Rosengårdspelaren fick chansen från elva meter efter en halvtimmes spel, men Zecira Musovic klev fram och räddade – straffen och sitt lag som inte alls visat mästartakter så långt.

Gjorde tre mål på sju minuter

Faktum var att fram till halvtidsvilan var Hammarby väl så bra som Rosengårds stjärnor. Efter paus fick Malmölaget fart på grejorna, ungefär samtidigt kom verkligheten ikapp nykomlingen.

Anja Mittag lämnades omarkerad för några tiondelar av en sekund. Det räckte för att tyskan skulle placera in 1–0 bakom Sofia Lundgren. Hammarby orkade fajtas och stå emot nästan 20 minuter till, sedan brast fördämningarna

Med tre mål inom loppet på sju minuter punkterade Lina Nilsson, Marta och Ramona Bachmann tillställningen totalt. Ett utpumpat och modstulet Hammarby fick till råga på allt se Marta rulla in 5–0 från straffpunkten på övertid innan tågresan tillbaka till Stockholm kunde påbörjas.

Det dröjde återigen innan Rosengårdsspelarna fick fart under fötterna och hittade målet. Men när man väl kom igång fanns det inget som kunde stoppa mästarlaget.

42 mil norrut, jagade Linköping säsongens första mål, poäng och seger. Laget som på förhand målats upp som den största utmanaren till guldet inledde säsongen som man brukar göra – med en förlust.

Det är så det har sett ut de senaste fem säsongerna. Linköpings senaste premiärviktoria kom mot Kopparbergs/Göteborg – 2010.

Linköping och Rosengård har kommit igång

I kväll var nederlaget mot Eskilstuna glömt och siktet inställt på att hitta målet och bärga tre viktiga poäng mot Kristianstad. Men det började inte bra för hemmalaget. Viktiga Pernille Harder tvingades kasta in handduken redan före matchstart och efter en halvtimmes spel fick landsmaninnan Janni Arnth kliva av på grund av skada.

Och målfabrikationen fortsatte lysa med sin frånvaro. Före paus och efter densamma.

Ett massivt spelövertag och 17–4 i avslut till trots ville bollen bara inte hitta in i nätmaskorna för hemmalaget. Inte förrän i den 83:e matchminuten när Stina Blackstenius fick träff i trängseln framför Brett Maron i Kristianstadsmålet efter en hörna.

Jublet efteråt avslöjade hur otroligt efterlängtat målet, som säkrade segern och räddade Linköping från att halka efter Rosengård ytterligare i toppstriden, var.

Kanske kan det bli en guldkamp mellan mästarlaget från Malmö och den enligt förhandstipsen största utmanaren trots allt.

Nu har båda lagen kommit igång så smått i alla fall. Linköping har hittat målet och Rosengård fått upp farten – efter halvtidsvilan.