Två skidskyttar stängs av – dopningsmisstänkta

Publicerad:
Uppdaterad:
 Lapsjin.
Foto: AP
Lapsjin.

SPORTBLADET

I går friades två ryska skidskyttar.

I dag stängs två dopningsmisstänkta ryska skidskyttar av.

Det internationella skidskytteförbundet meddelar att Jekaterina Glazyrina och Timofej Lapsjin är avstängda från att tävla. De ska ha brutit mot reglerna för dopning, där bevisen ska finnas i McLaren-rapporten.

Detta är andra gången som ryskan Glazyrina stängs av för dopning. Senast var mitt under VM i Hochfilzen 2017 inför sprinten där hon inte kom till start. Hon stängdes av i två år men var tillbaka på skjutvallen under senaste säsongen, då i IBU-cupen i stället för världscupen. 33-åringen har en pallplats vid världscupen i Östersund säsongen 2012/2013, och vid VM 2013 i tjeckiska Nové Mesto blev hon femma i jaktstarten.

För ryssen Lapsjin, som sedan 2017 tävlar för Sydkorea, är det första gången som han stängs av för dopning. 32-åringen har fått ställa sig på världscuppallen vid tre tillfällen – en gång som tvåa, i övrigt trea.

Glazyrina och Lapsjin har nu möjlighet att bevisa att de är oskyldiga.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Jekaterina Glazyrina.

Får tillbaka medalj

I går kom besked från Cas, idrottens skiljedomstol, att livstidsavstängningarna för skidskyttarna Olga Viluchina och Jana Romanova hävs. Viluchina får tillbaka sitt OS-silver i sprint från 2014.

Men landsmaninnan och stafettkollegan Olga Zajtseva frias inte. Därmed stryks ryska lagets andraplats, Norge får silver och fjärdeplacerade Tjeckien får brons.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN