18-åringen legendarisk – gjorde det ”omöjliga”

Uppdaterad 2016-10-04 | Publicerad 2016-10-03

Blev förste ”foreigner” att ta en stor titel i Sydkorea

Neeb höjer bucklan efter segern i KeSPA Cup. Foto: Team Liquid

Det var sexton år sedan en ”foreigner” - en Starcraft-spelare som inte är från Sydkorea - vann en turnering i spelets inofficiella hemland.
Men under måndagen skrevs historia, då den blott 18-årige amerikanen Alex ”Neeb” Sunderhaft krossade sig till segern i KeSPA Cup 2016.
”Herrejävlar, jag har väntat länge på att få se det här igen”, skriver experten Dan ”Artosis” Stemkosi efter bragden.

Inte sedan Guillaume "Grrrr..." Patry vann OSL år 2000 har en icke-sydkoreansk spelare - benämnda ”foreigners” just på grund av landets dominans på scenen - vunnit en stor turnering i landet. Under StarCraft 2:s sexåriga historia har det aldrig hänt.
Fram tills i dag. När Alex ”Neeb” Sunderhaft fullbordade sin förnedring av Cho "Trap" Sung Ho i finalen av KeSPA Cup, och höjde bucklan över huvudet, skrev han början på ett nytt kapitel i spelets historia. 18-årige protosspelaren tog sig till final genom att besegra Park "Pet" Nam Kyu med 3-2 i kvartsfinalen och sedan spöa Kim "Stats" Dae Yeob med 3-1 i semifinalen.

Vann finalen i fyra raka

Väl i finalen väntade Trap, som har en förstaplats i MLG och en andraplats på IEM som största meriter. Men Neeb, som inte spelat en större turnering innan 2016 och som var 2 år senast en foreigner vann i Sydkorea, visade ingen nåd. I fyra raka matcher dominerade han sydkoreanen och fick hela StarCraft-världen att jubla.
”Herrejävlar, jag har väntat länge på att få se det här igen”, skrev experten Dan ”Artosis” Stemkosi direkt efter segern, samtidigt som Neeb kysste bucklan.
För segern kan amerikanen räkna hem 18 000 dollar - och en evig plats i historieböckerna.