Emil Christensen: ”Något som saknats i E-sportsverige”

Av: Sebastian Parkkila

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det dags för Counter Strike att få en egen elitserie i Sverige.

Sportbladet kommer exklusivt att sända hela e-sport-festen – som legendaren Emil ”HeatoN” Christensen har varit med och startat.

– Det har varit en fantastiskt bra respons med ungefär 400 lag från 100 olika städer, det är långt över förväntan, säger Emil Christensen.

Det blir den första tävlingen för spelet Counter Strike: Global Offensive av sitt slag när nu elitserien drar igång. Med start torsdag kommer matcherna att sändas exklusivt i Sportbladet fram till den stora finalen i december.

Initativtagaren Emil Christensen – mer känd som ”HeatoN” – vann under sin karriär allt som går att vinna i spelet och ses som en av de bästa någonsin.

Nu ser han fram emot elitseriens början.

– Det känns otroligt bra, det här är något som har saknats i E-sportsverige sedan vi började hålla på under 1999–2000. Eftersom det inte har funnits en serie så har vi förlorat många talanger, berättar Christensen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Prispott på en miljon

Under sommaren har kval hållits och nu kommer de tolv lag som kvalificerat sig att möta varandra i elitserien.

Den åttonde december gör de fyra bästa lagen sedan upp om prispotten på en miljon kronor i Stockholm.

Förhoppningen är att ge fler spelare en chans att bli proffs och att Sverige, som länge varit världens främsta nation i spelet, inte ska förlora stora talanger.

– Det har inte funnits någon naturlig väg att jobba sig uppåt, det har varit otroligt svårt. I hockeyn hade vi division två, tre och så vidare. Men det har man inte haft inom CS, säger Emil Christensen.

”Visar att vi är på rätt spår”

Han hoppas nu att e-sport-supportrarna ska ta till sig den nya ligan och gör jämförelser med supporterkulturen inom fotboll.

– Som fotbollsfan i allsvenskan så är det ju ganska mjäkig fotboll egentligen, men man håller ju på lagen för att de är från ens egna stad.

Det stora intresset har lett till att serien utökats med fyra divisioner som kallas ”challenger”. Lagen i divionerna kommer få chansen att klättra i systemet för att nå elitserien.

– Det har varit en braksuccé hittills och det visar ju att vi är på rätt spår, avslutar Emil Christensen.

► Häng med oss i sociala medier:

Facebook

Instagram

Twitter

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE