NiP-stjärnan Rez: ”Var väldigt stort för mig”

Av: Sebastian Parkkila

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Bara en månad återstår till majorn i Polen och hårdträningen börjar nu för svenska Ninjas in pyjamas.

Stjärnskottet Fredrik ”Rez” Sterner, 20, berättar om målsättningen för 2019 – och hur det var att bli en del av storlaget.

– Det var väldigt stort i början när jag fick träffa dem, säger han till Sportbladet.

I början av februari inleds majorn i polska Katowice, årets första stora turnering i Counter-Strike: Global Offensive. Svenska Ninjas in Pyjamas hade en oerhört tung period där laget misslyckades med att kvalificera sig till tre raka majors.

Men förbannelsen bröts i september då Nip, efter ett stort övertidsdrama mot världsettan Astralis, till slut tog segern och säkrade sin plats i nästa major som ett av challenger-lagen.

Ninjas in pyjamas-spelaren Fredrik ”Rez” Sterner summerar det gångna året.

– Vi önskade oss fler titlar och jag tror att det här året så kommer vi lägga ner mycket mer tid och tid på bootcamps. Vi bootcampade inte så mycket förra året, men i år så vi kör nog på det inför varje turnering. Vi kommer behöva lägga ner mycket tid på CS och varandra och hitta lösningar hela tiden, säger han till Sportbladet.

Laget inleder sin första bootcamp för året redan på onsdagen. Det innebär en intensiv träning tillsammans med laget där all taktik ska läggas, tidigare matcher ska gås igenom och de fem spelarna ska synkas.

20-årige Rez hyllades på flera håll som den bästa svenska spelaren under förra året. Men han är ändå inte helt nöjd, utan tänker satsa ännu hårdare för att cementera sig bland världseliten.

– Jag har haft ett hyfsat bra år skulle jag säga, men jag var mer nöjd med mig själv 2017 när jag hade mitt breakthrough, säger han och fortsätter:

– Jag har kommit in på scenen mycket mer nu och är där jag vill vara och måste kriga för att bli bättre och ligga på toppen. Jag är inte orolig för att jag ska tappa det, jag har självförtroendet i varje match. Men jag ska lägga ner ännu mer tid för att nå ännu högre.

”Blev bättre än jag trodde”

Fredrik Sterner blev en del av Nip under sommaren 2017 och sågs som ett oväntat och oprövat val för en så stor organisation. Men tvivlare förvandlades snart till troende och Rez minns nu tillbaka till ögonblicket då han fick träffa legendarer som F0rest och Get_Right –hans nya lagkamrater.

– Det var väldigt stort i början när jag fick träffa dem, det var väldigt stort för mig. Jag var väldigt ny och de hade ingen aning vem jag var, så det var en sjuk upplevelse att få chansen att spela med dem. Och det blev bättre än jag trodde.

Han berättar att det underlättade att han kände William ”Draken” Sundin sedan innan, då de båda spelade i Epsilon tillsammans. Att lära känna det övriga gick däremot oerhört snabbt.

– Det tog bara några veckor att bli bästa vänner med alla i laget, de är bra grabbar allihop, säger Fredrik Sterner.

När majorn drar igång så är danska världsettan Astralis laget som måste besegras. De nämns som ett av de bästa lagen i historien och Rez medger att de är ett lag som Nip håller ett extra öga på.

– De är på toppen, det är inget man kan göra något åt. Men vi är ett av de få lagen som gillar att spela mot dem, och det är för att vi vet hur de spelar. De gör inte konstiga grejer, utan spelar strukturerat – och det är kul att spela mot.

Han fortsätter:

– Man tar saker från dem och vill man hitta något nytt så är de bra att kolla på. Alla har nog tagit något från dem, alla vill ta en bit av de bästa.

Stora förändringar i topplagen

Vinteruppehållet har inneburit silly season i esporten och flera av topplagen har genomgått stora förändringar.

Mibr har gått tillbaka till sin tidigare helbrasilianska uppställning och amerikanske storstjärnan Stewie2k gick över till Team Liquid. Sedan tidigare är det klart att danske Karrigan lämnat stjärnspäckade Faze Clan – och har nu ersatts av kazaken Adren. Sterner tror extra mycket på ett av lagen.

– Jag tror Liquid blir de mest läskiga när de tog in Stewie2k, som är hur sjukt duktig som helst. De har fyra riktigt bra individuella spelare, sen beror det på hur de får ihop det. Men de är redan duktiga och kommer bli bättre.

Ninjas in pyjamas har däremot inte gjort några förändringar, utan får fokusera på att växa som lag och individuellt. Fredrik ”Rez” Sterner har sin personliga målsättning för året klar.

– Jag vill åtminstone plocka två eller tre MVP. Jag fick en 2017 i Oakland, men ingen 2018. Det skulle sitta skönt.

Publicerad:

LÄS VIDARE