Fysiskt Leksand malde ner Luleå

Publicerad 2020-01-30

Luleå inledde bäst, men Leksand avslutade starkast - ungefär så kan Sportbladets huvudmatch i eSHL:s sjätte omgång summeras.

Visserligen delades det på en del poäng, men sett över totalt nio (!) perioder var LIF det bättre laget.

På annat håll satte Färjestad nytt målrekord i ligan genom att göra 35 mål på två matcher.

Omgång sex av eSHL är avslutad. Nedan följer en summering av gårdagens sex dubbelmöten. Vi börjar, som vanligt, i Sportbladets studio med kvällens huvudmatch: Luleå Hockey - Leksands IF:

Luleå Hockey – Leksands IF 3-2 ÖT (2-0, 0-0, 0-2, 1-0)

Leksands IF – Luleå Hockey 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)

Luleå kom ut som det hetare laget i match ett och hade redan efter några minuter skaffat sig en 2-0-ledning mot Leksand; 1-0 via en felpassning som landade på Viktor “cHIIMEERa” Ghamaris klubba precis vid mållinjen och 2-0 via ett direktskott i powerplay från Ville “MuKiMaisteri” Luukkonen. Till synes tagna av stundens allvar spelade dock LIF upp sig och kunde hålla undan i första perioden utan att släppa in fler mål. Andra perioden stod länge och vägde, men de blåvita bjöd upp till kamp och visade att matchen på intet sätt var avgjord. I tredje perioden kom så till sist reduceringen från Johan “Isindar” Jonsson, men vasst målvaktsspel från Ville “Supreex” Korhonen såg till att hålla LIF från att kvittera.

Fram till sista sekunden.

Med en tekning i Luleås zon och två sekunder kvar på klockan vann William “Mumsi-” Lindblad pucken till Calle “Smutto” Hjul som direkt skickade den vidare till Jonas “Supremski” Söderlund som i sin tur drämde till med den osannolika kvitteringen: 2-2 och minst en poäng bärgad för Leksand. En maratonlång övertid följde, där Ville MuKiMaisteri till slut kunde avgöra till Luleås fördel efter totalt nästan fem perioders spel.

I andra matchen kom Leksand ut med rejäl tåga och gick ifrån till 2-0 efter två perioder. Luleå hittade inget svar på Dalkarlarnas tunga tacklingsspel och var egentligen inte särskilt nära att hämta ikapp underläget då det faktiska reduceringsmålet i tredje perioden kom från Hampus “The_Alpha_Furyan” Duvefelts klubba med mindre än en sekund kvar att spela.

- Jag tycker det känns jäkligt skönt att vi bara fortsatte mala på i match två trots den första, rätt galna, övertidsmatchen som vi förlorade, säger Jonas “Supremski” Söderlund till Sportbladet.

Supremski var, tillsammans med Calle “Smutto” Hjul, Leksands representanter i Sportbladets eSHL-studio.

- Jag är riktigt stolt över vår insats ikväll, avslutar Supremski.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Ville “Supreex” Korhonen, LHF - 33 räddningar på 37 skott

2. Johan “Rundqviiist” Rundqvist, LIF - 28 räddningar på 32 skott

3. William “Mumsi-” Lindblad, LIF - 1+2

HV71 – Linköping HC 0-4 (0-2, 0-2, 0-0)

Linköping HC – HV71 6-2 (3-0, 1-0, 2-2)

Linköping ändrade om i sin uppställning en dryg timma innan nedsläpp då offensivt begåvade vänsterbacken Joel “Jtorro-_-” Tourunen tvingats lämna återbud, vilket öppnade upp för 1v1-specialisten, tillika Twitch-streamern, Joonas “SUPERVIRTA” Virta att göra eSHL-debut. Personalombytet visade sig dock bli en klen tröst för HV71 som tvingades lämna dubbelmötet utan poäng.

Matcherna bjöd på förvånansvärt jämn hockey. HV71:s strategi var tydlig: stäng ner Linköpings fruktade offensiv genom att stoppa laget från att ta sig in i anfallszon - något Jönköpingslaget länge gjorde, med äran. Men skickligheten och kreativiteten i LHC:s anfall blev till slut för mycket. Ytterligare en fullpoängare för Linköping och karriärens första eSHL-mål för inhopparen SUPERVIRTA.

1. Erik “I_Eki_I” Tammenpää, LHC - 2+7

2. Paul “PleeMaker” Arontie, LHC - 5+1

3. Joonas “Patzlaf” Paatiala, LHC - 1+8

IK Oskarshamn – Färjestad BK 0-18 (0-8, 0-6, 0-4)

Färjestad BK – IK Oskarshamn 17-0 (4-0, 4-0, 9-0)

Nytt målrekord slogs i eSHL två gånger om när Färjestad noterade 17, respektive 18 mål framåt över i de två matcherna mot IK Oskarshamn. Spelarna i FBK hade sig en trivsam kväll där alla, i tur och ordning, fick möjligheten att inkassera mål- och assistpoäng och därmed höja sina respektiva placeringar i poängligan. För IKO krävs sannolikt ett möte bakom stängda dörrar innan fredagens omgång för att få bukt med hur man ska ta sig ur denna kris.

1. Christoffer “I-Maise-I” Berntsson, FBK - 14+9

2. Robin “Rubituss” Söderqvist, FBK - 6+16

3. Kristian-Mikael “Nassustelija” Katajisto, FBK - 6+9

Skellefteå AIK – Örebro Hockey 2-6 (0-2, 1-2, 1-2)

Örebro Hockey – Skellefteå AIK 0-1 ÖT (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Med den delade potten mot HV71 från måndagens huvudmatch i färskt minne tog sig Örebro an Skellefteå med ambitionen att inkassera fyra poäng. Ett SAIK som i sin tur genomgått en resa från bottentippade till att ha börjat visa tecken på utveckling och knipa en del poäng.

Skellefteå försvarade sig med näbbar och klor i första matchen och kunde också, mycket tack vare ett par vassa räddningar från Alexander “Rymaan” Ryman, hålla 0-0 ordinarie tid ut. På övertid klev lagets interna skyttekung Simon “Zidso” Lundberg fram och bärgade en skrällseger för SAIK. I andra matchen klev ett uppretat Örebro ut och körde över Skellefteå med 6-2. Delade segrar, men Örebro tar med sig tre poäng via en vinst och en förlust på övertid.

1. Christoffer “Buffzky” Mentzer, ÖHK - 2+4

2. Tuomo “TuomoP83” Pakarinen, ÖHK - 2+4

3. Mikkel “Birkedal96” Birkedal, ÖHK - 2+2

Växjö Lakers HC – Djurgården Hockey 1-4 (0-0, 1-1, 0-3)

Djurgården Hockey – Växjö Lakers HC 1-4 (0-2, 0-1, 1-1)

Två matcher med två helt olika matchbilder. Den ena; Växjö tar ledningen i numerärt underläge redan efter 01:47, ökar på till 2-0 efter 07:22 och sätter 3-0 halvvägs in på den andra perioden. Lakers hinner även göra 4-0 innan Djurgården till sist kan notera ett tröstmål. Den andra; jämn (1-1) rakt igenom, men DIF lyckas med små marginaler tråckla in en puck till 2-1 med mindre än fem minuter kvar att spela av tredje perioden, vilket öppnar upp Växjös försvar och DIF kan rinna ifrån till 4-1. Varsin 4-1-seger för kombattanterna alltså, vilket lustigt nog förmodligen tas emot med besvikelse i båda lägren.

1. Sebastian “eBasstian” Nagel, VLH - 3+1

2. Arttu “Artuzio” Mustila, DIF - 1+3

3. Olof “Gustafsson7” Gustafsson, VLH - 0+3

Malmö Redhawks – Rögle BK 5-0 (1-0, 1-0, 3-0)

Rögle BK – Malmö Redhawks 2-3 ÖT (1-1, 0-0, 1-1, 0-1)

Tillbaka i “underdog”-positionen gjorde Rögle ytterligare en utmärkt insats när man tog Malmö till övertid, trots underläge 25-2 i skottstatistiken. Ja, du läste rätt: Rögle lyckades alltså göra mål på de enda två skott de fick iväg i ena matchen. Samtidigt stod Fredrik “celeste_sueco” Sanz Lerena återigen på huvudet och räddade FBK. Den andra matchen (5-0) glömmer nog RBK helst. Suveräne Henrik “eken45jr” noterade fem poäng (1+4) i den drabbningen och var alltså direkt involverad i alla Redhawks mål.