Publicerad:
Uppdaterad:

Emilio gör comeback - två år efter avstängningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Tävlar tillsammans med pronax under Ownit CS:GO Challenge

Minuterna tickar ner till den stund då CS:GO-proffset Joel "Emilio" Mako har avtjänat hela sin VAC-avstängning och får en andra chans på stora turneringar världen över.

Nu kan Sportbladet berätta att den kontroversiella svensken är aktuell i en ny tillfällig lina, tillsammans med spelare som Markus "pronax" Wallsten.

– Många kommer nog hata på mig, men jag har inte riktigt brytt mig. Mitt fokus ligger på mig själv och se till så jag tar mig framåt, säger svensken om sin comeback.

Det var den 9:e Oktober 2014 som Joel "Emilio" Mako blev avstängd för fusk mitt i en livesänd match mot HellRaisers. I morgon, söndag, är det exakt två år sedan den uppseendeväckande händelsen och därmed har också det långa straffet avtjänats. Nu gör sig svensken redo för en comeback. Och Aftonbladet Esport kan i dag avslöja att den omdiskuterade 23-åringen bildar en ny tillfällig uppställning där bland andra nuvarande GODSENT-ledaren Markus "pronax" Wallsten ingår.

Återvänder till tävlingsscenen

Reglerna som många arrangörer tillämpar säger att så länge en spelare inte har en aktiv VAC-ban så får hen tävla på deras turnering. Hos andra, som Dreamhack och på Majors, är de avstängda på obestämd tid. VAC-bans är i nuläget aktiva under två års tid.

För Emilios del är därmed avstängningen är på väg att gå ut och då öppnas många portar för framtida tävlande. Andra straffade spelare, som Hovik "KQLY" Tovmassian, verkar gå i samma spår.

– Det känns självklart riktigt bra att så här två år senare få komma tillbaka.

– Det var väldigt jobbigt i början, med så mycket hat och så mycket som hände. Jag var inte riktigt okej med allt för jag tycker att alla fick så fel uppfattning om mig. Med åren har jag lärt mig att strunta i allt det där och bara fokusera på mig själv - för jag vet att de spelare som jag bryr mig om redan vet hur jag är.

”Jag och pronax går way back”

Nu förbereder sig alltså 23-åringen på att göra comeback. Debuten är planerad redan till nästa helg, då Inferno Online - där han jobbar - arrangerar Ownit CS:GO Challenge. De är det sista och ännu ej annonserade laget på listan.

Där kommer Emilio slå sig ned i gamingstolen sida vid sida med Epsilon-duon Fredrik "Freddieb" Buö och William "draken" Sundin, samt norske uppstickaren Markus "maak" Karlsen och GODSENT-ledaren pronax.

Emilio och pronax spelade tillsammans redan i Absolute Legends under 2013. Framöver kan vi mycket väl komma att få se de de före detta lagkamraterna tävla tillsammans, men knappast i någon ordentlig lagsastsning.

– Han [pronax] vill ju spela med mig och jag med honom. Vi går way back och han vet vad för sorts spelare jag är. Vi har umgåtts och pratat mycket om det där med att tävla på events, och han säger ju att “fan, din VAC-ban alltså”, för han vill ju tävla på Majors. Men nu har vi kommit överens om att vi kan tävla tillsammans utanför Majors.

Har du funderat på hur folk kommer reagera nu när du återvänder?

– Många kommer nog hata på mig, men jag har inte riktigt brytt mig. Mitt fokus ligger på mig själv och se till så jag tar mig framåt. Det kommer jag inte lyckas med om jag sitter och fokuserar på vad andra tycker och tänker.

"Till och med dömda mördare får en andra chans"

Emilio beskriver tiden efter avstängningen som fylld av missförstånd och säger att communityn dragit slutsatser om honom som helt enkelt inte stämmer. I en intervju med Aftonbladet Esport förra året erkände svensken emellertid att han mycket riktigt hade fuskat, men sa också att han ville "bevisa sig oskyldig". En fras som upprepas när Sportbladet får kontakt med Emilio i dag.

För tydlighetens skull. Vad menar du när du säger “bevisa mig oskyldig”? I ditt första uttalande när det begav sig så sa du att Valve kan bevisa din oskuld, men därefter erkände du fusk. Hur menar du?

– Jag vill kunna visa folk att det jag säger stämmer; att jag aldrig har fuskat i officiella matcher. Jag kommer spela lika bra, om inte bättre, när jag lirar nu. Det är det jag menar. Folk tror att jag har fuskat i alla matcher, men det vara bara en enda gång när jag tiltade i matchmaking.

”Folk tror jag fuskat i officiella matcher”

Formuleringen "bevisa mig oskyldig" kan ju isåfall missuppfattas rätt grovt.

– Jo, det köper jag. Men det kan bli fel om man ser det från mitt perspektiv också. Om jag skulle säga att “jag vill visa att jag är bra utan fusk” så drar folk slutsatser och tror att jag fuskat i officiella matcher.

– Hur jag än vrider och vänder på det känns det som att det hade det blivit fel. Så det var då jag började släppa det, speciellt när jag pratade med mina vänner - varav många är proffsspelare - så tyckte de att jag inte skulle bry mig. De säger att folk fuskanklagar dem hela tiden. Pronax visade att det finns folk som är stensäkra på att han har fuskat i flera sammanhang till exempel.

Efter alla svängar som varit, hur ska communityn kunna lita på det du säger?

– Jag kan inte förtjäna deras tillit på något annat sätt än genom att prestera och bevisa mig på LAN. Jag har varit naiv, men har också förändrats mycket under de här två åren.

– Man gör misstag i livet, vissa större än andra, och mitt misstag har förstört en stor del av mitt liv. Det säger jag inte bara för att folk ska tycka synd om mig. Man måste förstå att alla kan göra misstag, men till och med dömda mördare kommer ut en dag och får en andra chans, om den personen sköter sig.

"Folk behandlas olika beroende på vem det är"

Samtidigt är det en underton av irritation i Emilios röst. Och en fråga han ställer sig under samtalet är varför han fått ta så mycket skit när andra personer mer eller mindre går fria, till exempel den ryske publikfavoriten Mihail "Dosia" Stolyarov som nyligen blev ertappad med att smygspela för det Kazakstanska landslaget.

– Jag är ett levande exempel på att folk behandlas olika beroende på vem det är. När Dosia åkte fast så skämtade folk bort det, för han har varit "skön" mot communityn. Fusk som fusk tycker jag. Många kan uppfatta mig som väldigt arrogant - det vet folk nära mig - och det är därför de står bakom mig. För de vet vad jag är för slags person och att när jag uttrycker mig så kan det ibland tolkas fel.

Läs mer om Ownit CS:GO Challenge där Emilio gör comeback nästa helg här.

Simon Engstrand

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN