Förhandsfavoriterna tog hem guldet i eSHL

Publicerad 2020-02-29

Linköping levde upp till alla förväntningar som placerats på dem av experter och konkurrenter ända sedan turneringens början och tog hem första upplagan av eSHL – SHL:s första turnering inom virtuell ishockey, genomförd i PlayStation 4-spelet NHL 20.

– Det känns extremt bra att vinna för LHC, säger lagets målvakt Casper Lundgren

Efter en stenhård semifinal mellan Färjestad BK och Malmö Redhawks, fylld av dramatik och storslagna insatser, stod det klart att finalen skulle spelas mellan Linköping – som slagit ut Leksand i semifinal – och Malmö. Malmö vände underläge 2-1 i matcher mot Färjestad och kunde ta hem serien med 3-2 efter en dominant insats i match fem; 6-2.

Finalen ställde alltså grundseriens etta mot grundseriens tvåa. Ett möte där Linköping, enligt Betsson, gick in som tydliga favoriter till att ta hem guldet.

När de två lagen drabbade samman under grundserien tog Linköping hem två klara segrar utan att släppa in ett enda mål; 1-0 och 4-0.

LHC-målvakten Casper ”ICappeI” Lundgrens svit utan att släppa in mål mot Malmö fick dock ett bryskt slut när Henrik ”eken45jr” Eklund gav Malmö ledningen i första perioden av första matchen. Linköping visade dock mästarmentalitet när de snabbt kunde komma tillbaka och ta ledningen med 3-1 efter två perioder. Malmö reducerade visserligen till 3-2, men Cappe och hans försvarare Joel ”jtorro-_-” Tourunen och Aleksi ”loimmu” Loimuvirta klev fram och såg till att säkra en 1-0-ledning i matchserien.

Linköping för tuffa för Malmö

Linköping förde sig genom slutspelet med auran hos ett lag som hade ett tydligt mål i sikte – ett tydligt uppdrag att utföra. I match två klev kapten Joonas ”Patzlaf” Paatiala fram och ordnade såväl 1-0 som 2-0 – och även om Risto ”Dominointi” Järvi reducerade till 2-1 i tredje perioden kom inte Redhawks närmare än så.

Inför match tre var Malmö därmed piskade att vinna för att hindra LHC från att säkra titeln.

När laget tidigare under lördagen ställdes inför ”måstematcher”, i underläge 2-1 och vid ställning 2-2 i matcher mot Färjestad, svarade man med övertygande insatser. Men att resa sig mot Linköping i underläge 2-0 i matcher blev för tufft.

Den här gången, åtminstone.

”Viker inte ner oss”

Innan andra perioden hunnit bli tio minuter gammal hade Linköping gått ifrån till 3-0, bland annat genom två mål från lagets specielle målskytt Paul ”PleeMaker” Arontie. Malmö reducerade till 3-1 innan perioden var över, men PleeMaker hade ett mål ytterligare i sig. 48 sekunder in på tredje perioden fullbordade han sitt hattrick och såg till att säkra segern – och titeln – för Linköping.

– Det känns extremt bra att vara första vinnarna i eSHL och vinna för LHC, säger en segerrusig Casper Lundgren till Sportbladet.

Med ett facit på 21 vinster av 22 möjliga i grundserien, samt sex vinster av sju möjliga i slutspelet – inklusive tre raka finalvinster – avslutade Linköping därmed en dominant resa genom eSHL, säsong ett.

– Det visar vilken mental styrka vi har i sådana här (viktiga) matcher, att vi inte viker ner oss för fem öre.

Linköping tar därmed hem pokalen, guldmedaljerna och förstapriset på 50 000 kronor. Malmö slutar på andra plats och inkasserar silvermedaljer samt 25 000 kronor. På delad tredje/fjärde plats hamnar Färjestad och Leksand som tilldelas 13 500 kronor vardera. Övriga lag som tog sig till slutspelet; HV71, Djurgården, Växjö och Luleå, belönas med 8000 kronor var.

Sist men inte minst; Casper Lundgren – hur ska denna historiska första eSHL-titel firas?

– Det firas med en god middag tillsammans med laget.