Pontus ”Multi” Cervin: Jag föredrar att bli arg på mig själv istället för kompisarna

Av: Tobias Lundgren

Publicerad:

SM-aktuelle protossen om sabbatsåret för att spela Starcraft 2 - och sorgen när idolen drog sig tillbaka

Han fick ett sabbatsår av föräldrarna för att kunna satsa på Starcraft 2 och nu satsar han stenhårt på att nå SM-finalen.

Här berättar Pontus ”Multi” Cervin om varför han valde Starcraft istället för lagspel – och sorgen när idolen ”Naniwa” drog sig tillbaka.

– Det var ingen rolig dag när han slutade, säger Multi.

Pontus ”Multi” Cervin.
Pontus ”Multi” Cervin.

För de flesta studenter brukar hösten efter att den vita mössan suttit på skallen innehålla en partyresa runt jorden i några månader, eller flytt till en universitetsstad. Men för Team Darkstar-spelaren Pontus ”Multi” Cervin blev slutet på skolgången istället startskottet för en ordentlig Starcraft 2-satsning.

– Jag fick ett sabbatsår av föräldrarna för att spela Starcraft 2. Försökte gå all in i juli förra året men på grund av saker utanför spelet kunde jag inte hålla på så mycket då. Sedan början av 2014 har jag försökt spela så mycket som möligt, säger han.

Vägen till Starcraft 2 gick via Brood War och Heroes of Newerth innan han upptäckte Wings of Liberty och fastnade.

– Det finns inte så många spel som Starcraft. De andra är lagspel och jag spelade mycket HoN och CS tidigare. Men jag föredrar att bli arg på mig själv istället för kompisarna när de gör misstag.

Multi började spela i svenska ligan Dreamers of elite days där han efter ett tag blev kontaktad av Team Darkstar.

– De var precis nyuppstartade och jag vet inte hur de fick tag i mig. Men jag tyckte de var sköna killar och trivdes jättebra.

Sagt och gjort. Med ett lag i ryggen började han satsa rejält. Men på grund av saker han inte kunnat råda över har spelandet präglats av en rad uppehåll.

– Jag har alltid gått ett steg framåt och två steg tillbaka. Sedan tre steg framåt och nu få slutet har det gått uppför när jag fått lite lugn och ro, äntligen en uppsving.

Även Multi hör till den rad nya lovande spelare som communityn fått upp ögonen för i och med E-sport-SM. Trots att han inte skördat några egentliga framgångar hittills i turneringen.

– Jag vet inte hur många kvartsfinaler i onlinekval jag varit med i och förlorat, säger han och skrattar lite uppgivet.

Senast ställdes han mot Felix "Winter" Hegethorn i onlinekvalfinalen och lyckades vinna första kartan innan ett hjärnsläpp förstörde chanserna.

– Det var en cannon rush-variant på Habitation Station som han scoutade direkt. Det logiska hade varit att slänga ut ett Nexus, men jag tänkte att det kanske finns hopp ändå. Men det gjorde det inte. Jag får leva och lära helt enkelt.

På Darkstars hemsida beskrivs du som en oortodox spelare med en unik spelstil. Vad har du gjort för att förtjäna det omdömet?

– Jag vet inte varför jag blir presenterad så, men jag brukar mest kopiera koreanerna och kanske göra lite ändringar. Jag kollar mycket GSL och Pro League och försöker sätta mig in i hur de tänker. Fast jag måste få ut snabbare sentrys för jag har inte lika bra mechanics som dem.

Vilka spelare har du sett upp till mest?

– Naniwa har jag alltid sett upp till, absolut. Han är fortfarande den bästa icke-koreanska protossen. I mina ögon var det ingen rolig dag när han slutade. Men nu hoppas jag att Grzegorz "MaNa" Komincz från Team Liquid fått upp motivationen igen.

Vad ser du som dina styrkor respektive svagheter i spelet?

– Jag har ganska bra matchups. Om jag scoutar en terran eller protoss vet jag nästan alltid vad som händer. Zerg jobbar jag med att läsa av nu. Sedan har jag stabila builds som handlar om att inte begå misstag. Svagheterna är mest småsaker, att kolla mer på minimapen och inte hamna i en autopilot utan ifrågasätta vad jag gör så det blir rätt. Göra mindre misstag helt enkelt.

Spelare med begränsad lan-erfarenhet, som Christoffer ”Namshar” Kolmodin, brukar prata om hur de behöver hantera nerverna offline. Men det är inget som Multi känner av.

– Jag spelar alltid bättre utanför huset. När jag sitter på events har jag inga tävlingsnerver utan det känns bara naturligt.

Den egenskapen kan bli livsviktig i helgen, när det näst sista SM-kvalet går av stapeln. Och en av de som kan komma att stå ivägen för Multis finalplats är lagkompisen och sparringpartnern Emil ”Avokado” Kronberg.

– Vi har alltid träning tillsammans på tisdagar och torsdagar och jag är ganska säker på att han kommer ta Joacim ”Runa” Persson i första matchen. På min sida av bracketen är det honom jag är mest orolig för. På andra sidan är det Namshar.

Det finns bara två platser kvar till SM-finalen och ni är ett gäng hyfsat jämna spelare som alla riskerar att stå utanför. Hur känns det?

– Jag tar en match i taget, sedan får det bli som det blir. Om jag kvalar så kvalar jag. I slutändan är det jag som gör misstagen och måste förbättra mig.

Vem håller du just nu som favorit att bli Svensk Mästare 2014?

Rickard "SortOf" Bergman har börjat se ganska vass ut. Han kan vara en kandidat. Och Anton ”Zanster” Dahlström som också fortsätter prestera. Sedan finns det sådana som Dennis ”Xyz” Schmuck som man aldrig hört talas om, men ändå kommer och vinner. Det ska bli kul att se vad han kan göra.

Följ Multis väg till SM-finalen -  Lördag 16.00 här på Aftonbladet!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN