Publicerad:
Uppdaterad:

”RNX Popi gameplan var skottsäker”

Av: Peter Ottsjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Simon Gutierrez vann SM-kvalet

1 av 3

Vem är Sveriges bäste ”Super street fighter”-spelare just nu?

– Det är nog jag, säger Simon ”RNX Popi” Gutierrez.

Simon ”RNX Popi” Gutierrez.
Foto: Helena Kristiansson
Simon ”RNX Popi” Gutierrez.

Expertkommentatorerna i SM-studion kallade det ”stabilt”. De kallade det ”vattentät”. De sa att hans ”gameplan var skottsäker”. Och de sa att Simon ”RNX Popi” Gutierrez – som förvandlade ett favoritskap till en kvalvinst – är Sveriges bästa spelare just nu.

Gutierrez håller med om det, men tillägger:

– Fast jag gillar egentligen inte att säga så. Det låter så egoistiskt.

”Ändrade allt”

För något år sedan hade 24-åringen från Göteborg, som då fortfarande saknade en sponsor, planerat att sluta med tävlingsspelandet. Han skulle utbilda sig till sjukgymnast. Men det var några frågor han inte kunde skaka av sig. ”Vad skulle hända om jag satsade det där lilla, lilla, extra?” Hur bra skulle jag kunna bli, egentligen?”

Det var ungefär då laget Roughnex hörde av sig med ett sponsorskap.

– Det ändrade allt, säger Gutierrez.

Under senaste året har ”Popi” noterat internationella topplaceringar och fått sparra mot europeiska storspelare, inte minst legendaren Ryan Hart.

– Första gången jag träffade Ryan på EVO (Evolution Championship Series, det mest prestigetyngda fightingmästerskapet) sa han att han tyckte att jag var bra. Han kunde inte förstå att jag inte hade någon sponsor.

Som en familj

Det fanns en symbolik i att just Gutierrez vann SM-kvalet på sin hemmaplan. Hans vinst var en seger för hela Negative Edge, det passionerade fightingcommunityt i Göteborg.

– När jag blev medlem i Negative Edge var vi sex personer. Nu är vi runt 80. Vi är som en familj, säger Simon Gutierrez.

Nu är ”Popi” klar för slutspel i SM på Dreamhack Summer i juni. Där kommer han att ställas mot rutinerade spelare som Leo ”Yagami” Sundholm och regerande mästaren Niklas ”Skatan Milla” Lagerborg. Då kan inte Gutierrez bara säga att han är bäst i Sverige – utan bevisa det också.

Publicerad:
Publicerad: