Publicerad 2020-01-28

Huvudmatcherna i eSHL fortsätter att leverera.

I omgång fem hade turen kommit till HV71 och Örebro - och vilken show lagen bjöd på.

Svängig ishockey och dramatiska vändningar resulterade i ett av säsongens mest underhållande dubbelmöten.

På annat håll drabbades såväl Färjestad som Linköping av sina första förluster den här säsongen.

Omgång fem av eSHL är avslutad. Nedan följer en summering av gårdagens sex dubbelmöten. Vi börjar, som vanligt, i Sportbladets studio med kvällens huvudmatch: HV71 - Örebro Hockey:

***

HV71 – Örebro Hockey 2-3 ÖT (0-0, 0-2, 2-0, 0-1)

Örebro Hockey – HV71 2-3 (1-1, 0-1, 1-1)

”Jämna matcher” hade satts upp på menyn i eSHL-studion av Fredrik “JAEGARNS” Andersson och Adam “Esdor” Ericson - och jämna matcher var precis vad HV71 och Örebro bjöd på.

Det dröjde drygt två perioder i den första matchen innan ÖHK-forwarden Tuomo “TuomoP83” Pakarinen kunde göra 1-0, ett mål som snabbt följdes av ytterligare ett från lagkamraten Christoffer “Buffzky” Mentzer. HV gav dock inte upp och kunde reducera halvvägs in på tredje perioden sedan kapten Daniel “Demski13” Gadd forecheckat loss pucken och spelat fram Tobias “Kautto_” Kautto på bortre stolpen. Slutminuterna av period tre blev kaotiska med flertalet spelvändningar genom mittzon och tilltrasslade situationer framför mål, men mitt i all förvirring lyckas ändå HV kvittera. Återigen var det demski13 som klev fram med en läcker framspelning till högerbacken Andreas “mayX-swe” Åberg som listigt klivit upp för att stötta offensiven. I övertidsperioden dröjde det dock inte särskilt länge innan TuomoP83 kunde göra sitt andra mål för matchen och därmed bärga två poäng för Örebro.

HV71 kom in med blodsmak i munnen i match två, ivriga att ta kontrollen. Sagt och gjort, endast 20 sekunder in kunde Kautto_ ge Jönköpingslaget ledningen. Örebro gav dock inte med sig så lätt utan lyckades vända på matchbilden tack vare en snabb kvittering från den vid det här laget vane målskytten TuomoP83. I andra och tredje perioden gick HV ifrån till 3-1, men ännu en gång blev det ordentlig spännande då Örebro först reducerade till 3-2 och sedan så när kvitterade genom ett returskott med drygt 20 sekunder kvar av matchen. Med nöd och näppe kunde HV71 dock hålla undan och vinna match två.

- Vi skapade en hel del målchanser i den första matchen, men var inte riktigt tillräckligt effektiva, säger HV71-kaptenen Daniel “Demski13” Gadd till Sportbladet. Att då lyckas ta det till övertid är skönt men det räckte inte hela vägen för oss. Vi var ändå motiverade att fortsätta i match två och det är riktigt sköna poäng vi tar med oss överlag.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Tuomo “TuomoP83” Pakarinen, OHK - 4+1
2. Daniel “Demski13” Gadd, HV - 2+2
3. Tobias “Kautto_” Kautto, HV - 2+2

***

Djurgården Hockey – Linköping HC 1-2 (0-0, 0-1, 0-1)

Linköping HC – Djurgården Hockey 2-1 (1-1, 0-0, 0-1)

eSHL omgång fem bjöd på två tuffa matcher mellan Djurgården och ligans stora favorit Linköping HC. Ett LHC som hittills inte tagit något snedsteg i ligan utmanades rejält av ett respektlöst DIF som fokuserade på försvaret. De vita lejonen hade, okaraktäristiskt nog, rejäla svårigheter att hitta nätmaskorna kvällen till ära - vilket var precis vad Djurgården behövde för att hänga kvar i båda matcherna. Majoriteten av båda matcherna spenderades med Linköping i förarsätet men ineffektiva avslut från LHC, kombinerat med bra försvar och utomordentligt målvaktsspel från DIF:s målvakt Petri-Christian “Pelkoneen” Pelkonen, resulterade i två poäng vardera för lagen. Linköpings första förlust i eSHL blev därmed ett faktum.

1. Petri-Christian “Pelkoneen” Pelkonen, DIF - 23 räddningar på 26 skott
2. Casper “ICappeI” Lundgren, LHC - 14 räddningar på 17 skott
3. Paul “PleeMaker” Arontie, LHC - 1+2

***

Skellefteå AIK – Rögle BK 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Rögle BK – Skellefteå AIK 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)

Inför detta möte talade det mesta för att Rögle skulle ta med sig full pott mot Skellefteå. Det visade sig emellertid att Skellefteå hade helt andra planer då laget i match ett imponerade med ett stabilt och enhetligt försvarsspel. Kombinerat med tre mål framåt, där Simon “Zidso” Lundberg och Liam “RookieLIAMOVIC” Carlsson noterade tre poäng vardera, räckte den tajta defensiven för att klubben skulle kunna inkassera sin första vinst i eSHL, 3-0. En jobbig strid, men också en insats som lovar gott inför resten av säsongen för Skellefteå.

Match två i dubbelmötet gick sedan mer enligt förväntningarna då Rögle, anförda av center Henning Ole “lapskaus13” Drange, lyckades borra hål i den tajta defensiven och peppra in hela fem mål - nog för en komfortabel seger.

1. Henning Ole “Lapskaus13” Drange, RBK - 2+2
2. Simon “Zidso” Lundberg, SKE - 1+3
3. Cornelius “JezusKristuz” Högberg, RBK - 2+1

***

Växjö Lakers HC – Leksands IF 3-5 (2-1, 0-1, 1-3)

Leksands IF – Växjö Lakers HC 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)

Växjös Andreas “Affelj” Ljungberg begick eSHL-debut och var en av isens mest noterbara spelare sett över dubbelmötet mot Leksand. Han blev också matchens första målskytt i match ett när VLH tog ledningen i slutet på första perioden. Tre gånger om tog Växjö ledningen, tre gånger om kvitterade Leksand. Vid ställning 3-3 i tredje perioden kunde sedan Johan “Isindar” Jonsson sätta 4-3 - ett mål som kom att bli matchavgörande.

I match två stängde Lakers ner Leksands offensiv och kunde, via två mål och en assist från Affelj, vinna med 3-1.

1. Andreas “Affelj” Ljungberg, VLH - 3+2
2. Calle “Smutto” Hjul, LIF - 2+3
3. Johan “Isindar” Jonsson, LIF - 2+2

***

Malmö Redhawks – IK Oskarshamn 13-0 (5-0, 3-0, 5-0)

IK Oskarshamn – Malmö Redhawks 1-15 (0-2, 0-1, 1-12)

Ytterligare en omgång, ytterligare två tuffa förluster för IK Oskarshamn. Malmös stjärnor gjorde det de skulle och bjöd faktiskt på något alldeles extraordinärt i tredje perioden av match 2 där de lyckades göra hela 12 (!) mål på 20 spelminuter. Finns en plan i IKO:s läger för att framöver stävja antalet insläppta mål?

1. Tuukka “FlyerKungen” Kuha, MIF - 11+9
2. Risto “Dominointi” Järvi, MIF - 6+14
3. Henrik “eken45jr” Eklund, MIF - 8+11

***

Färjestad BK – Luleå Hockey 4-2 (1-1, 0-1, 3-0)

Luleå Hockey – Färjestad BK 4-5 ÖT (1-0, 0-0, 3-4, 1-0)

Vad som på förhand byggts upp som ett toppmöte i eSHL levde upp till förväntningarna. Luleå Hockey hade ledningen efter två perioder i båda matcherna, men Färjestad kom tillbaka med fenomenalt starka tredjeperioder båda gångerna.

I första matchen ledde Luleå med 2-1, men tappade till 2-4 efter tre FBK-mål som alla spelades fram av Robin “Rubituss” Söderqvist. I andra matchen var ställningen 1-0 till Luleå fram till tredje perioden - en period som kom att bli en av säsongens märkligaste. Färjestad kvitterade tidigt men Luleå gick ifrån till 2-1 och 3-1 och behöll också ledningen till slutminuten. Då började FBK en ursinnig press och upphämtning som såg 3-1 förvandlas till 3-4. Med sex sekunder kvar på klockan hölls så i mittcirkeln vad som såg ut att bli den sista tekningen för matchen. Men istället kunde Luleås vänsterback Hampus “The_Alpha_Furyan” Duvefelt kvittera med 19:59 på klockan efter att pucken studsat LHF:s väg mer än vid ett tillfälle. Kapten Connor “MartindalexC” Martindale såg sedan till att vinna matchen åt Luleå på övertid.