Taeja historisk igen – gick igenom Dreamhack obesegrad

Publicerad:

Förhandsfavoriten Yun "TaeJa" Young Seo krossade allt motstånd på Dreamhack Open Summer.

1 av 3

Ännu en gång stod Yun "TaeJa" Young Seo som segrare på Dreamhack Open.

Finalvinsten gjorde Starcraft 2-spelaren dubbelt historiskt, men trots rekorden ville han inte kalla sig för världens bästa.

– Inte än. Jag måste vinna WCS America först, sa Taeja efter matchen.

I Kina är varje år förknippat med ett djur – I Starcraft är varje sommar förknippad med Taeja.

Det började 2012 när Taeja, då 17 år gammal, plötsligt började vinna allt. Först vann han en jätteturnering i juli, sedan en i augusti följt av en Dreamhack Open-vinst september.

Förra sommaren var det dags igen. En semifinalplats på Dreamhack Open Summer följt av två stora turneringsvinster bara några veckor senare.

Det har gått så långt att Starcraftfans kallar årstiden för ”Taejasommar”. Frågan var om även denna sommar skulle bli en Taejasommar.

Favorittippad överraskning

Terranspelaren Taeja var förhandstippad att vinna Dreamhack Open Summer redan innan turneringen drog igång. Trots det lyckades han överraska alla.

I sitt första gruppspel krossade han först norske zergspelaren Preben "Prebs” Johnsen i två raka, för att sedan gör mos av svenske terranspelaren Stefan "Morrow” Andersson med 2-0 i kartor.

I sin andra gruppspelsomgång gick det lika bra. 2-0, 2-0 mot Kevin "Harstem" de Koning och Kim "Oz" Hak Soo och Taeja var kvalificerad för åttondelsfinal.

Slog ut publikfavoriterna

I åttondelsfinalen blev Taeja lottad mot Wouter "Sjaak” Bree, en 15-årig holländsk protosspelare och turneringens stora skräll. Men Sjaak hade inget att sätta emot Taeja som återigen tog sig vidare med 2-0 i kartor.

Kvartsfinalen blev återigen en 2-0 seger. Den här gången mot landsmannen Jo "Patience" Ji Hyun som fick sitt stora genombrott under Dreamhack Open Winters förra året.

Semifinalen mot publikfavoriten Lee "Jaedong" Jae Dong var lika ensidig. 2-0 igen.

Final mot lagkamraten

Sista matchen stod mot lagkamraten Song "Hero" Hyeon Deok som kändes påtagligt uppgiven över att få möta Taeja i final.

Vid det här laget hade Taeja vunnit 14 raka kartor på väg till finalen där först till tre vinster skulle stå som segrare.

– Jag tycker väldigt synd om Hero, för jag kommer att gå 17-0, sa Taeja inför matchen.

En vågad öppning

Taeja inledde första matchen på Habitation Station med att flyga sin huvudbyggnad till guldbasen mitt på kartan – en riskfylld strategi som visade på självförtroende. Hero svarade med tidig press men Taeja tog tillbaka kommandot med ett vältajmat dropp. Efter att Hero fumlat bort sitt Mothership Core kunde Taeja säkra vinsten med marines och tanks.

Andra kartan blev en riktig nagelbitare och var helt klart finales stora höjdpunkt.

Båda spelarna lyckades ta sig till fyra baser vardera och kändes i långa stunder riktigt välmatchade.

– Taeja är bra på att styra sina trupper men tittar vi i hans bas ser vi vad det är som gör honom så exceptionell. Där är han helt perfekt, kommenterade Dreamhacks expertkommentator Shaun "Apollo" Clark.

En självsäker vinnare

Taeja lyckades till sist skaffa sig ett rejält övertag efter att ha flugit in med majoriteten av sin armé i Heros bas och förstört många av hans techbyggnader. Då förlorade Hero förmågan att bygga fler kolosser och han började halka efter mer och mer.

Även tredje matchen avgjordes av att Taeja var mer resolut än sin motståndare. Taeja satsade på ekonomi och teknologi samtidigt och satte därmed press på Hero som var tvungen att välja mellan att försöka göra skada nu eller ta en egen tredjebas. Hero valde ett mellanting och hamnade återigen på efterkälken.

Med en starkare ekonomi hade Taeja inga problem att kliva in och avgöra matchen.

En historisk vinnare

I och med vinsten i Dreamhack Open Summer är Taeja dubbelt historisk. Han är den förste att vinna ett Dreamhack Open utan att förlora en enda karta och den första med fyra Dreamhack Open-trofeer. Och med det kan även 2014 fyllas i som en Taejasommar i kalendern.

Albert Säfström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN