Fotboll

Oroligt efter slutsignalen: ”Det är sorgliga scener”

Av: 

Jonatan Pinheiro Diamant

Malin Wahlberg

Daniel Kristoffersson

FOTBOLL

Kort efter cupfinalens avgörande blev det kaosartat på Tele2 arena.

Polis, ordningsvakter och Ola Toivonen hindrade en konfrontation mellan anhängare till de båda lagen.

– Jag försökte bara få tillbaka våra fans men sen blev vi utkörda också, säger Toivonen.

Malmö FF vann finalen i svenska cupen efter straffläggning mot Hammarby.

Kort efter Astrit Selmanis avgörande straffmiss blev det stökiga scener på Tele 2 arena.

Samtidigt som en stor skara Malmö FF-anhängare började storma planen för att fira segern sprang maskerade personer från Hammarbys del av arenan in från andra hållet.

Toivonen mitt i kaoset

Polis och ordningsvakter var dock snabbt på plats och avstyrde en konfrontation. Dessutom var MFF-anfallaren Ola Toivonen framme och vinkade åt MFF-supportrarna att de skulle hålla sig på läktarna.

– Jag uppfattade att de kom på bortre långsidan och sedan svarade våra fans liksom. Jag fattar inte att alla andra sprang in, men det gjorde inte jag. Jag försökte bara få tillbaka våra fans men sen blev vi utkörda också, säger Toivonen.

Vad säger du om att det blev så?

– Nej, det blir en bitter eftersmak. Jag är ju stolt över det vi har i svensk fotboll och då blir det synd att det blir så här.

De Hammarby-supportrar som sprungit in på planen sprang snabbt tillbaka till sin del av arenan och situationen lugnades ner.

– Jag har inte sett allt som hände om jag ska vara ärlig. Men jag såg att det var bägge lags supportrar inne på planen och lite bråk, säger Hammarbys vd Richard von Yxkull.

”Det är bara tragiskt”

Richard von Yxkull fortsätter:

– Det är en frustration att vi hamnar där igen. Vi har gjort allt vi kan för att inte hamna där. Vi har jobbat mycket med det här och försökt ta alla åtgärder vi kan för att undvika det. Det är bara frustration, sorgligt.

Hammarbys tränare Martí Cifuentes hade inte heller exakt koll på vad som hände.

– Men det är inte bra att det händer att några få kommer in och inte beter sig som man ska. Men för mig var det en bra inramning från början till slut. Det var fantastiska supportrar som stöttade oss under matchen och för mig var det min första final och en härlig inramning, säger Cifuentes.

Richard von Yxkull säger att Hammarby ”jobbat stenhårt” för att undvika en sådan situation, även om finalen inte var klubbens eget arrangemang.

– Jag tyckte ändå att det gick över hyfsat snabbt, det var mycket folk och vakter på innerplan. Det blev aldrig den stora sammandrabbningen som det hade kunnat bli. Men det var springande och tjoande och kastandes med bengaler, det är bara tragiskt, säger Richard von Yxkull.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Allsvensk enkät: Bästa arenan att komma till

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Malmö FF

Hammarby IF Fotboll