Fick inte flytta: ”Respekterar det”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Hammarbys cupkvart mot Trelleborg skjuts upp.

Djurgården ville också flytta sin match – men fick nej.

Nu förklarar förbundet varför klubbarna fick olika besked.

– Vi respekterar det, säger sportchefen Bosse Andersson.

Covid härjar i Bajens trupp och föreningen har stängt ner hela sin verksamhet. Hammarby bad därför förbundet om att få skjuta på matchen mot Trelleborg på lördag och under fredagen gav tävlingskommittén tummen upp till att flytta matchen eftersom den ”inte kan genomföras på ett smittsäkert sätt”.

Jesper Jansson berättar att läget bara blivit värre och värre i Bajen.

– Vi var inställda på att spela matchen mot Trelleborg. Vi hade helst spelat. Men med tanke på smittspridningen i truppen har vi kontinuerligt informerat tävlingskommittén om hur läget ser ut. Smittspridningen har eskalerat och vi har informerat om det. Det har hela tiden varit en ökning hos oss. Vi var inställda på att ställa ett lag på banan men med hänsyn till FHM och rekommendationerna så försöker vi begränsa smittan, säger sportchefen Jesper Jansson.

”Finns ingen prognos”

Det är oklart när matchen kan spelas.

– Vi har ingen prognos alls för när vi ska kunna genomföra träningar med laget igen. Vi har satt alla i karantän och gör tester på hela truppen för att begränsa. Även all personal. Det finns bekräftat smittade, de med symptom och de som inte har några symptom ännu.

Även Djurgården har drabbas av covid i truppen. Därför försökte föreningen skjuta fram söndagens cupmatch mot Östersunds FK.

– Vi ville flytta matchen från söndag till måndag. Vi har haft en tuff vecka med sjukdomar och inför matchen mot Kalmar senast visste vi först precis innan avspark vilka som skulle kunna spela. Så därför ville vi gärna spela på måndag i stället för söndag, säger sportchefen Bosse Andersson och fortsätter:

– För att få en extra dags på oss eftersom vi hade behövt bryta verksamheten på grund av sjukdomar, säger sportchefen Bosse Andersson.

”Det inte optimalt”

Men Djurgården fick nej av förbundet.

– Förberedelserna är inte optimala. Men vi finner oss i vad TK beslutat. Vi spelar matchen på söndag. Vi har inte alla spelare tillgängliga men så är det. Vi respekterar beslutet.

Pierre Blomqvist, tävlingskonsulent på förbundet, förklarar varför Hammarby och Djurgården behandlades olika.

– Djurgården ansökte om att skjuta från söndagen till måndagen. Föreningen hade stängt ner sin träningsverksamhet, men den drogs igång igen på onsdagen. Då gjorde tävlingskommittén bedömningen att det mediciniskt inte var någon skillnad om att skjuta matchen en dag. Så det avslogs.

Därför skiljer det sig från 2020

Och i Hammarbys fall?

– Där sker smittspridningen precis just nu. Djurgården isolerade också sina spelare, men skillnaden är att Hammarbys isoleringstid pågår under tiden matchen ska spelas. Man kan alltså inte genomföra matchen eftersom alla är isolerade. Då finns det medicinska skäl.

Under allsvenskan 2020 skulle matcherna slutföras oavsett hur många som var sjuka. I värsta fall skulle man ställa upp ett juniorlag?

– Jag förstår frågan. Man har resonerat att nuvarande rekommendationerna från FHM skiljer sig från hur det var 2020. Det är andra riktlinjer för samhället nu. Därför måste TK bedöma från fall till fall. Förra säsongen hanterade man det på ett sätt, men nu är det ett annat läge.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.