Sverige åker ur Nations League A-division

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

PARIS/STOCKHOLM. Sverige är utslaget ur Nations Leagues A-division efter stor dramatik mot Frankrike.

Efter förlusten kände sig Blågult förfördelade av domarna.

– Vi är Sverige och kanske inte får sådana straffar som vi ska, säger Dejan Kulusevski.

Sverige behövde ett bättre resultat än Kroatien i den sista omgången för att stanna i Nations Leagues A-grupp. Det blev också en blågul drömstart på Stade de France. 

Viktor Claesson, som fick chansen från start, gav Sverige ledningen redan efter fyra minuter. Mittfältaren hittade ut till Mikael Lustig och fick sedan tillbaka bollen i straffområdet. Trots fem fransmän runt sig lyckades han peta in 1-0 via en fransk fot.

Frankrike vände dock matchen i den första halvleken. Olivier Giroud satte kvitteringen i den 17:e minuten och med tio minuter kvar till paus gav Benjamin Pavard hemmalaget ledningen.

När Portugal tog ledningen med 2–1 mot Kroatien i den andra halvleken tändes hoppet för Sverige som i det läget bara behövde ett kvitteringsmål. Men i stället gjorde Giroud sitt andra mål i matchen samtidigt som Kroatien kvitterade i Split.

”Skjuter oss själva i foten”

Sverige gjorde ett trippelbyte i den 66:e minuten för att försöka vända matchen. Inhoppande Robin Quison satte också 3–2 i den 88:e minuten och eftersom Portugal vände och vann med 3–2 behövdes återigen bara ett mål för att Sverige skulle behålla platsen i A-divisionen. Sverige fick en frispark i slutminuten och satsade allt framåt, men Frankrike kunde vinna tillbaka bollen och sätta 4–2 i tomt mål.

– Det var tufft för oss i dag. Vi får en väldigt bra start och känner oss trygga i det uppställa spelet tills de tar ledningen. Men när vi vinner boll på vår planhalva försöker vi spela smått, boll, vilket gör att de är aggressiva och vinner tillbaka boll. Vi skjuter oss själva lite i foten. Det går fort och de är duktiga på de aggressiva. Vi hade kunnat vara lite mer cyniska, speciellt när vi har ledningen, säger Sebastian Larsson till C More.

”Hundra procent straff”

Dejan Kulusevski var besviken efter matchen. Speciellt efter en utebliven straff i slutet av den första halvleken när han blev stoppad av Raphaël Varane i straffområdet.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

– Det är straff, hundra procent. Det är jättekonstigt att det inte blir straff och det är den andra nu, men vad ska man göra. Vi är Sverige och kanske inte får sådana straffar som vi ska. Jag hoppas få den nästa gång, säger han.

Viktor Claesson är också inne på att Frankrike hade hjälp av domarna.

– När man möter Frankrike på bortaplan är det automatiskt att de får mer frisparkar med sig, även om inte publiken är där. Det blir lätt så. Då försöker man ligga på domaren ännu mer om att det inte är rättvist, säger han.

Sverige åker nu ner till Nations League B-division igen. Det innebär, förutom sämre motstånd, en ekonomisk förlust på 20 miljoner kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.