”Unikt, enastående och galet imponerande”

Publicerad:

FOTBOLL

Assist i båda matcherna.

Zlatan Ibrahimovic gjorde avtryck i sin blågula återkomst.

– Hatten av, säger Anders Svensson.

Zlatan Ibrahimovics återkomst i svenska landslaget har inte undgått någon. I 1–0-segern mot Georgien hamnade 39-åringen i assistprotokollet – precis som i 3–0-segern borta mot Kosovo.

– Jag satt på tåget och svor över uppkopplingen, så jag kunde inte se första halvleken mot Georgien. Men andra halvlek såg jag och det var ingen bra match, det har de sagt själva, men man tog tre poäng och det var det viktigaste, säger Anders Svensson till Sportbladet.

Och Svensson, som har gjort flest landskamper för Blågult, 148 till antalet, är imponerad över det landslag som Janne Andersson nu basar över.

– Sedan såg jag matchen mot Kosovo, där började Kosovo matchen bra, men sedan fick de (Sverige) fast bollarna där uppe, både Zlatan och Isak (Alexander) var fantastiska där uppe. Där ser man vad han tillför, Zlatan. Han håller undan försvararna och styr ner bollarna till sina lagkamrater. Det var en riktigt bra insats av hela Sverige.

– Sedan är det galet imponerande, det finns ingen i världen som har de kvaliteterna som Zlatan har. Med den styrkan, med den speluppfattningen. Det är enastående. Bara det är unikt.

Anders Svensson.
Foto: Thomas Johansson/TT
Anders Svensson.

Svensson fortsätter:

– Men det jag imponeras av, i och med att man själv spelade ganska länge, är att han fortfarande har det här drivet och hungern. Han är 40 liksom! Det vet jag själv, under den sista säsongen såg man mer fram emot bröllop och fester kanske, haha – mer sådana tillställningar, än vad man gjorde mot matcher. Det kräver mer och mer disciplin ju äldre du blir. Hatten av, det är otroligt imponerande.

Tror på Sverige i EM

Det låter på dig som att Ibrahimovic borde vara en del av EM-truppen.

– Det handlar helt om honom, men han har bevisat att han har den här hungern och det här drivet. Jag tror inte det finns någon som kan mäta sig med de kvaliteterna han har. Han kanske inte kan löpa lika mycket, men han flyttar på spelare och tar ner åt andra… där är han helt unik i världen, det finns ingen som är lika bra som han är där.

– Så det är egentligen hans egen motivation, hur länge han orkar. Men han verkar ha en otrolig drivkraft och då är det som han själv säger: att då är åldern bara en siffra. Man har varit imponerad innan, men man är ännu mer imponerad nu.

Det är en bit kvar, men hur långt kan Sverige nå i EM med det här laget?

– De har visat, redan innan, att de kan spela jämnt mot alla. Med Zlatan får de en dimension till. Det är vissa motstånd som är tuffare, så klart, men jag ser inget motstånd som är omöjligt för det här laget.

Sverige ställs på onsdag mot Estland i en träningslandskamp, en match som avslutar nuvarande landslagssamling.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.