Avslöjar: Mittfältslöftet lämnar Örebro för spel i USA

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Tillbaka i somras efter en tuff skadeperiod.

Det är med en nyvunnen insikt Freja Olofsson, 22, lämnar Kif Örebro för ett äventyr i amerikanska Racing Louisville FC.

– Jag kan nästan känna mig tacksam för att det hände och har fått en helt annan inställning till min fotboll, säger hon.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Landslagsdagarna (U23) i Göteborg är intressanta, men snart väntar ännu större utmaningar för Freja Olofsson, 22 år.

Kontraktet med Kif Örebro går ut och efter årsskiftet flyttar mittfältaren till USA för spel i NWSL-färskingen Racing Louisville FC, vilket klubben offentliggör under onsdagen.

Försäsongen drar igång den 1 februari, sen väntar en uppladdningsturnering innan ligan startar i maj.

– Det blir jättespännande, säger Freja Olofsson när Sportbladet når henne.

”Tilltalade mig”

I klubbens satsning finns ett träningskomplex med närliggande lägenheter.

Helheten lockar Freja Olofsson.

– Det var en av de grejerna som var väldigt tilltalande, att de gör den supersatsningen på att bygga upp den här klubben. Det är inte alla som får ha de förutsättningarna som damfotbollsspelare, menar hon.

Tränaren Christy Holly har tidigare varit analytiker på det amerikanska fotbollförbundet och han har sett den hårt arbetande mittfältaren spela flera gånger.

– Jag har pratat med tränaren och hade jag inte känt att det samtalet hade gått bra, eller att jag inte känt att jag hade fått det intresset, så hade jag kanske inte signat. Det jag fick höra från honom tilltalade mig. Hur han ser på min roll, hur jag kan bidra stämmer väldigt överens med vad jag vill uppnå, säger hon,

Freja Olofsson kom tillbaka till Kif Örebro inför säsongen som gått. När hon återvände var det också en comeback efter en svår korsbandsskada med bakslag.

Inte optimala förutsättningar

Första tävlingsmatchen i den andra damallsvenskan omgången var den första på över ett år.

Knäskadan uppstod i samband med seriepremiären i norska Arna-Bjørnar. På en snötäckt plan drog mittfältaren sitt korsband. Förutsättningarna var inte optimala.

– Det var väldigt tufft. Men nu kan jag nästan känna mig tacksam för att det hände och har fått en helt annan inställning till min fotboll. Jag har känt att det är verkligen det här jag vill göra. Jag var ganska motiverad till att komma tillbaka ännu bättre, säger hon.

Hur sportsligt miljö som Racing Louisville FC kan erbjuda återstår att se.

Klubben satsar på unga spelare, men har också den senaste tiden draftat två landslagsspelare. Hade klubben avstått sin rätt hade laget istället fått pengar, men nu valde man att drafta världsmästarna Tobin Heath och Christen Press.

– För mig är det lite spännande att komma till en klubb där allt är helt nytt, man får vara med bygga upp någonting, säger den unga svenska landslagsspelaren.

Kontraktet är på ett plus ett år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN