Fifa: Spela inga landskamper

Av: Erik Karlsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges landskamper mot Ryssland och Cypern kommer allt närmare ett inställt-besked.

Fifa rekommenderar nu att alla landskamper i mars och april ska stoppas.

”Om planerade landskamper måste ställas in så gör vi det”, skriver Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett sms till Sportbladet

Det svenska herrlandslaget har planerat att spela landskamper mot Ryssland på Friends arena i Solna den 28 mars och mot Cypern på bortaplan tre dagar senare.

Två veckor senare ska damlandslaget möte Ungern i en EM-kvalmatch

Men nu ser de matcherna alltså inte ut att bli av.

I ett uttalande skriver Fifa att man rekommenderar att alla internationella matcher i mars och april ställs in.

”Kan inte utesluta någonting”

Vidare skriver man i sitt uttalande att klubbarna inte är skyldiga att släppa spelarna till landslagssamlingarna, vilket annars är regel.

När Sportbladet når Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand per sms känner han inte till Fifas rekommendation men svarar: 

"I ett läge som vi befinner oss i nu som präglas av stor osäkerhet kring hur det utvecklas kan vi inte utesluta någonting. Vi vet inte hur länge detta kommer fortsätta och konsekvenserna är svåra att uppskatta så måste vi vara beredda på alla scenarion och att det som gäller i dag blir något helt annat i morgon. Det får vi förhålla oss till på ett så ansvarsfullt och konstruktivt sätt som möjligt. Om det innebär att planerade landskamper måste ställas in så gör vi det”. 

Krismöte väntar

Sedan tidigare har Sverige redan klargjort att spelare från italienska ligor inte är uttagningsbara till samlingen. Lägg därtill att Ryssland tidigare under dagen lagt ett reseförbud från EU.

Matcherna i mars är tänkt som uppvarvning inför ett EM som hänger i luften även det. Uefa har bjudit in till en videokonferens med Europas alla 53 fotbollsförbund på tisdag för att diskutera frågan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.