Rosengård rycker – Mia Persson avgjorde seriefinalen

FC Rosengård rycker i damallsvenskan, utan att imponera.

Mia Persson avgjorde den dramatiska seriefinalen mot Linköping med sitt 1–0-mål.

– De säger ju så att de bästa lagen vinner även om de inte spelar så bra och det stämmer väl, säger Olivia Schough till Sportbladet.

Det satt långt inne, men serieledande FC Rosengård tog hem alla tre poäng i seriefinalen mot tabelltvåan Linköping FC inför 1184 åskådare på Malmö IP.

Hemmalagets lagkapten Mia Persson avgjorde med matchens enda mål i den 74:e minuten.

– Det satt hårt inne. Vi fick jobba väldigt hårt. Linköping är bra så det var tufft men i slutändan gjorde vi ett mål och de gjorde inget och det är det som räknas, säger Persson.

PLUS: Lönelista: Så mycket tjänar spelarna i Allsvenskan


”Väldigt smart passning”

32-åringen skickade in 1–0 från nära håll efter ett fint förspel av Olivia Schough till vänster inne i straffområdet.

– Jag ser tidigt att hon vill stänga inåt så att jag inte kan skjuta så då tänkte jag att jag fintar att jag ska inåt och sen gå ner mot kortlinjen och få in en så bra boll som möjligt, säger Schough.

– Det var jätte, jätteskönt. Verkligen. Vi snackade om det inför andra halvleken att så länge vi kan hålla 0-0 kommer det dyka upp chanser. Så när den väl gick in kände jag att fan nu har vi stor chans att klara detta, säger Persson.

Det saknades definitivt inte chanser till fler mål i matchen. 20 minuter tidigare räddade LFC-målvakten Cajsa Andersson en straff av Loreta Kullashi och bortalaget var också nära flera gånger om.

– Vi spelar bra i långa perioder och de har en period när de trycker tillbaka oss. De får utdelning på sin chans och vi träffar inte riktigt målet på våra chanser, säger Cajsa Andersson i Viaplay.

Ovana vid förluster

Det har varit en tuff vecka för de regerande mästarinnorna som åkte på en svidande förlust borta mot Piteå förra veckan och sen har ställts mot BK Häcken och Linköping.

– Jag tyckte någon sa att vi inte hade förlorat på 25 matcher så det är klart att det är annorlunda för oss. När spelet inte alls funkar som vi ville uppe i Piteå är det inga bra känslor men det viktigaste är vad man gör efter och det gjorde vi jävligt bra, säger Schough.

Det blev segrar mot såväl Häcken som Linköping, även om spelet kanske inte var bländande.

– De säger ju så att de bästa lagen vinner även om de inte spelar så bra och det stämmer väl. Det är så gött att se hur vi kan ändra vårt spel när det inte funkar så som vi vill, säger landslagsanfallaren.

Fick axla Segers roll

I och med segern mot Linköping har Rosengård skaffat sig ett försprång på fem poäng. Men med åtta omgångar kvar att spela vill de tona ner hur stort det är.

– Det är så klart skönt med ett försprång. Vi vill ha ett så stort försprång som möjligt inför hösten för vi kommer spela mycket matcher. De här fem poängen betyder ingenting om vi inte kan rida vidare på den här vågen, spela bra som ett lag och fortsätta vinna matcher, säger Persson.

Den hårt jobbande mittfältaren blev inte bara stor matchhjälte för Rosengård. I Caroline Seger (skadad) och Emma Berglunds (avstängd) frånvaro fick 32-åringen även ikläda sig rollen som lagkapten.

– Jag försöker att inte tänka på det så mycket utan jag försöker bara vara mig själv. Jag hade haft samma roll med eller utan kaptensbindeln men kollar man på det mer objektivt så är det klart att jag aldrig hade trott att jag skulle vara kapten i Sveriges bästa lag men nu står vi här och har vunnit matchen, säger kaptenen för dagen. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.