Emil Forsbergs talar ut om landslagskaoset

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Emil Forsberg lämnade landslaget efter EM-kvalet mot Rumänien.

Nu talar Leipzig-mittfältaren ut om sitt beslut och relationen med Janne Andersson.

– Att jag lämnade hade inget att göra med att jag blev utbytt, säger han till Expressen.

Det var i slutet av mars som Emil Forsberg byttes ut i EM-kvalmatchen mot Rumänien i den 68:e minuten. Den svenske stjärnan såg missnöjd ut när han lämnade planen och och gick sedan igenom den mixade zonen utan att prata med media.

Samma kväll avslöjade Sportbladet att Emil Forsberg lämnar samlingen, enligt uppgifter på grund av besvikelse.

När Sportbladet fick tag i landslagschefen Stefan Pettersson den efterföljande morgonen var han ovetandes om uppgifterna att Forsberg skulle åka hem. Senare under dagen meddelade landslaget att Forsberg skulle lämna, med hänvisning till en känning i ljumsken.

Svensken har haft problem med ljumsken under stora delar av säsongen och i april kommenterade han uppståndelsen kring landslagssamlingen för RB Live.

– Jag var borta länge. Det tar tid att hitta rytmen och få allt under kontroll. Det är inte lätt. Du måste vara försiktig och kan inte spela var tredje dag, sa han då.

Ångrar inte reaktionen

I en längre intervju med Expressen utvecklar nu Emil Forsberg sitt resonemang. 27-åringen säger att han blev ”förbannad över att bli utbytt” eftersom han tyckte det gick bra på planen. Han ångrar inte att han reagerade som han gjorde.

– Nej, det gör jag inte. Att jag lämnade samlingen senare hade inget att göra med att jag blev utbytt. Jag fick behandling för ljumskarna vid sidlinjen efteråt och jag och Janne hade även innan samlingen snackat om att vi fick se hur det skulle bli med två matcher för mig, säger han till tidningen.

Emil Forsbergs agent Hasan Cetinkaya har tidigare uttalat sig om bytet, och pekade då på en bristande kommunikation mellan Forsberg och förbundskaptenen Janne Andersson.

– Ja, han såg sur ut. Och jag tror att det har att göra med att det inte har varit någon kommunikation mellan Emil och Janne. Janne går ut och säger att han tog ut Emil för 60 minuter, men det visste inte Emil om och sådant brukar ledare prata med spelare om innan om de är på den nivån, sa han till Expressen.

Forsberg medger i intervjun att han hade kunnat stanna i mixade zonen för att svara på frågor, men säger att han i princip alltid ställer upp för media.

– Sedan att man kanske inte vill snacka efter någon match, vilket inte hänt speciellt ofta, är ingen stor grej. Det är väl bara i Sverige det blir en stor grej.

Spelade med klubblaget fem dagar senare

Även Mikael Lustig lämnade planen mot Rumänien i förtid, på grund av en lårskada. Till skillnad från Forsberg reste han med landslaget till den efterföljande landskampen mot Norge och satt på bänken.

Emil Forsberg spelade match med klubblaget fem dagar senare, men säger till Expressen att det var enligt plan och att han stod över matchen mot Norge för att inte riskera något.

Ryktena om att Emil Forsberg haft en frostig relation med förbundskapten Janne Andersson tog ny fart efter att han lämnade landslagssamlingen. Under en Nations League-samling i höstas kom liknande uppgifter från tyska Bild. Även då dementerades de starkt av landslaget och Forsberg själv.

”En enorm skillnad på rollen”

När Emil Forsberg får frågan av Expressen om hur relationen med Janne Andersson är svarar han:

– Vi har en bra relation, en proffsig relation. Sedan finns det saker som han vill göra annorlunda och som jag vill göra annorlunda. Det är fotbollen, så är det ju. Men jag har alltid anpassat mig till landslaget. Kolla på den roll jag har där och den jag har i Leipzig så är det en enorm skillnad.

Han berättar vidare att han är frisk och inte känner någon smärta i ljumskarna längre. Forsberg ser det som givet att han kommer till nästa landslagssamling.

Sverige möter Malta och Spanien, den 7:e respektive 10:e juni.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.