Mejla

Simon Bank

Bank: Jag håller på Albin – håller Albin?

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Sista matchen före första matchen, man kan ha vilka förväntningar eller sympatier man vill, men en del kommer man bara inte undan:

Jag håller på Albin Ekdal.

Håller Albin Ekdal?

Det är väl för fint ändå.

Sverige, detta Sverige, ska skickas ut på sitt största landslagsäventyr på tolv år – och bredvid förbundskaptenen sitter Sebastian Larsson och är lagkapten.

Han ska göra sin hundrade landskamp i kväll, kliva in i en exklusiv skara där bara tio män finns före honom, och Janne Andersson har på ett ganska osvenskt sätt bestämt sig för att lyfta fram och hylla honom. Jag tycker om att det är just Sebastian Larsson den här gången – mönstereleven, den välskolade, tjurige, semaforviftande vinnarskallen som är bäst sällan och dålig aldrig. På sätt och vis har han väl plockat upp den där välstrukna, perfekta manteln som Niclas Alexandersson lämnade efter sig där ute på högerkanten.

Men nu är han i mitten. Nu är han lagkapten, central mittfältare, nyckelspelare. 

Jag tänker att det är symboliskt för det här laget, för vilka de är och för vad som krävs av dem.

De är ett Sebastian Larsson-lag, det är grunden. Om de ska lyckas i VM krävs det att de dessutom, emellanåt, blir ett Albin Ekdal-lag, ett Ola Toivonen-lag, ett (framför allt) Emil Forsberg-lag.

Foto: PONTUS ORRE

Längtat i en hel generation

I kväll möter de Peru, på tröskeln till VM och inför över 30 000 en sommarkväll på Ullevi. Det finns saker man kan önska sig av ett sådant här genrep, och det finns saker som är mer eller mindre avgörande.

Vi kan, till exempel, önska oss att Sverige hittar tillbaka till de där sekvenserna som lyfte matcherna mot Frankrike i kvalet. Ni vet, när Mikael Lustig satte ett snabbt uppspel mot Jimmy Durmaz, som tryckte in bollen på ett tillslag till Albin Ekdal, som slog tillbaka den igen… kvadraten, tills man kom förbi en hård förstapress och kunde sätta sansade uppspel mot Ola Toivonens mötande fötter.

Långbollen har de alltid kvar som ett nödvändigt alternativ, men i livet efter Ibrahimovic är det inte lika framkomligt att bara skicka upp bollen och hoppas på att den blir kvar där uppe. Marcus Berg och Ola Toivonen behöver mer hjälp, de behöver ett anfallsspel som är kollektivt och smart.

I kväll får de chansen mot Peru, charmgänget Peru som förra veckan färgade en hel jäkla arena i St Gallen med 19 000 ditresta rödvita supportrar. De syns på gatorna i Göteborg också, på väg till ett VM som de längtat efter i en hel generation.

Peru har, det lyfte Janne Andersson i går, inte förlorat en fotbollsmatch sedan Gabriel Jesus och Brasilien manövrerade ut dem i november 2016. De är bra, men peruansk press har också konstaterat att en enda svensk spelare (Emil Forsberg) är högre värderad än hela Perus startelva sammanräknad.

Han behöver göra det nu

Jo, jag ser gärna att Sverige klarar att bygga spel i kväll. Jag ser mer än gärna att de faktiskt klarar att spela sig fram till målchanser, att de ger Ola Toivonen i alla fall en vettig chans att visa om han är i form eller inte (det fick han inte mot Danmark).

Allt det ser jag gärna.

Men det är önskningar. Mer eller mindre avgörande är att vi får se Albin Ekdal spela länge och spela bra, och spela utan att gå sönder.

Det finns väl egentligen inget som talar för att han inte ska hålla den här gången, inget mer än en färsk skadehistorik som är helt och fullt deprimerande.

Ända sedan han slog igenom i BP har jag, han själv och alla andra kunnat se en framtida landslags-härförare i honom. Det har gått elva år sedan dess, nu står han här och ska vara allt det där – han ska spela det där VM:et som han drömt om sedan han stod på läktaren och såg Henrik Larsson göra VM-mål mot England 2006. Albin är ankaret på ett svenskt innermittfält, den trygga kraften som kan möta boll, ta med sig boll, fördela boll på det där enkla men viktiga sättet.

Han har inte hållit sig hel på väldigt, väldigt länge. 

Han behöver göra det nu, han har faktiskt förtjänat det. Historien om Albin Ekdal borde bli något annat än en berättelse om vad som kunde blivit, och det här är väl ett bra tillfälle att börja skriva den rätt igen.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Av: Simon Bank

Publicerad:

LÄS VIDARE