Umeå IK-spelare smittad av corona

Av: Andreas Käck, Erik Karlsson, Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:

En spelare i Umeå IK har smittats av coronaviruset.

Men det hindrade inte laget får att hemmabesegra Eskilstuna i kvällens mittenmöte.

– Det störde oss inte alls, säger segerskytten Therese Simonsson.

Det var bara timmar till match när Umeå meddelade att man hade en spelare som drabbats av covid-19.
Umeå IK meddelade i ett pressmeddelande att spelaren i fråga testades positivt i går (tisdag) kväll.

”Efter beskedet i tisdags kväll om positivt utfall av testet har det varit intensiva timmar. Smittspårning genomförs och personer som kan ha varit i kontakt med den smittade har informerats. Lagläkare, smittskyddsläkare, Svenska Fotbollförbundets läkare liksom deras juridikavdelning och tävlingskommitté har involverats”, skriver man.

”Känns ändå bra”

Vid 15-tiden på onsdagen beslutade Svenska fotbollsförbundets tävlingskommitté att kvällens match (avsparkstid 19.00) ska spelas som planerat.

”Matchen ska genomföras i enlighet med samtliga av svensk fotbolls och Folkhälsomyndighetens fastställda anvisningar och rekommendationer”, skriver tävlingskommittén i ett uttalande.

– Mitt i allt detta känns det ändå bra att vi noggrant och skyndsamt följt Svenska Fotbollförbundets protokoll om hur träningar och matcher ska genomföras. Det gäller bland annat det så kallade självskattningsformulär som varje spelare, ledare och funktionär ska fylla i och rapportera inför varje match, säger Umeå IK:s ordförande Krister Ruth.

”Inte helt optimalt”

Eskilstuna nåddes av beskedet när de landade i Umeå under förmiddagen.

”Det är inte helt optimalt men vi litar på att de som har hand om det har koll på läget. Vi fokuserar bara på att vinna den här matchen. Sedan hoppas jag att den berörda spelaren blir frisk så snart som möjligt”, skriver Loreta Kullashi i ett sms till Sportbladet.

Det är inte känt vilken spelare som har smittats.

– Vi håller nu alla tummar för att vår spelare snart ska bli frisk igen och att vi trots utmaningarna kan bärga tre poäng i kvällens match, säger Krister Ruth.

Felträff avgjorde

Och det kunde Umeå. Man förde matchen mot Eskilstuna från start och i andra halvleks inledning fick man också utdelning. Domaren dömde straff efter hands och Therese Simonsson förvaltade, om än med knapp marginal, straffen.

– Jag fick en lite felträff där men fint eller fult spelar ingen roll, det räknas också, säger målskytten.

Brianna Campos var sedan nära att böja in 2–0 kort senare men stolpen kom i vägen och matchen slutade 1–0.

– Kul att se hur vi jobbar hårt tillsammans hela matchen och verkligen tar jobbet, det är andra raka nollan vi håller, säger Therese Simonsson.

Hur mycket påverkade coronafallet er uppladdning?

– Ja, det kom lite tätt inpå matchen men vi lyfte det i truppen direkt när vi träffades på arenan sen var det fokus på matchen. Det störde oss inte alls.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.