Veckans damallsvenska elva

Publicerad 2020-07-28

Drömmål på löpande band, mäktiga upphämtningar och även en hel del skrällar i den senaste omgången.

Sportbladets Makoto Asahara har tagit ut veckans elva i damallsvenskan, formerad i en hyperoffensiv 3–4–3-formation.

Målvakt:

Katie Fraine, 32, Växjö DFF

Det är mer eller mindre ett mirakel att hon ens kan stå i mål och spela fotboll igen efter ryggradsoperationen för ett år sedan, som fick henne att växa med två centimeter i längd. När Växjö tog sin första seger för säsongen så fick amerikanskan hålla sin första nolla för säsongen. Och hon fick slita hårt för den när hon tvingades hantera en norrländsk skottkavalkad i andra halvlek, men skötte allt som hon ställdes inför med stor säkerhet och pondus.

Försvar:

Jessica Samuelsson, 28, FC Rosengård (2)

Man hade egentligen kunnat ta vem som helst från Rosengård, på i princip vilken position man vill, efter en 6–0-kross som den de stod för. Valet i försvaret denna vecka faller i alla fall på wingbacken Jessica Samuelsson (må så vara att hon på pappret står som högermittfältare i ett 3–5–2) som var en av de som såg till att trebackslinjen hade oerhört lite att göra. En assist på kontot och en hållen nolla bakåt.

Jennie Nordin, 27, Växjö DFF

Kan spela precis överallt på planen. Och är precis överallt på planen. När Växjö tog sin första seger för säsongen, borta mot Piteå, stod hon som mittback på de officiella lagpapprena men gjorde i själva verket allt annat än att spela mittback – och gjorde just det strålande. Perfekt placerad utanför boxen, och ett perfekt avslut, vid 0–1-målet krönte en gedigen insats. En tränardröm. Som säkert fixar att spela ensam mittback i veckans elva också...

Fanny Lång, 23, Djurgårdens IF

Djurgårdens vänsterback gjorde verkligen skäl för sitt namn mot Kristianstad. För den där frisparkspärlan hon slog till med var en långskottspärla med betoning på lång. Målet såg ut att stå i en annan tidszon än vad bollen låg, men Lång testade att gå direkt på mål ändå. Det gjorde hon rätt i. Avslutet borrade sig rakt i krysset från typ 35 meter – och vidare rakt in i veckans elva. Detta även om kanonfrisparken inte räckte till tre Djurgårdspoäng i slutändan.

Mittfält:

Sonia Okobi, 26, Eskilstuna United

Eskilstuna hade vissa bekymmer hemma mot bottenlaget Vittsjö och skulle behöva en individuell prestation för att ordna sin planenliga seger. Och det var den nigerianska mittfältaren Okobi som stod för det när hon på vackert manér placerade in ett långskott till 2–1 efter en dryg timme.

Josefin Johansson, 32, Piteå IF (2)

Piteå låg välförtjänt under i paus hemma mot Växjö. Halvtidsbyten gjordes. Josefin Johansson (tillsammans med Cecilia Edlund i anfallet) byttes in. Något som gav oerhörd effekt. Mittfältsveteranen hade en stor del i att Piteå såg ut som ett helt annat lag i den andra halvleken när de tog över matchbilden helt. Kvitteringsmålet saknades dock för Johansson och Piteå trots massvis av chanser.

Amanda Edgren, 26, Kristianstads DFF

Vilken comeback Kristianstad stod för. Och oj vad viktig Amanda Edgren var i den. En urläcker klackframspelning föranledde Svava Rós Gudmundsdóttirs 3–2-reducering. Och 3–3-målet som skulle följa stod hon själv för när hon vräkte sig fram och petade in ett inlägg.

Sofie Svava, 19, FC Rosengård

19-åriga Svava gjorde sitt första mål för säsongen, som dessutom var riktigt vackert, när Rosengård demolerade Örebro. Vänsteryttern var ett konstant hot för det stackars Örebroförsvaret, som blev bombarderade av danska frågor från kanten under den knappa timmen Svava fick briljera i wingbackrollen.

Anfall:

Lova Lundin, 21, Umeå IK

Lova Lundin kom in först i minut 72 mot Linköping. Men hennes namn var ett av de första som skrevs in i denna veckas elva. Eller snarare ristades in i bark. För det där inhoppet kommer det talas länge om i Björkarnas stad. Gör två av målen när nykomlingen vänder 0–2 till 3–2, mot ett tidigare obesegrat LFC, och tar sin första seger för säsongen. 3–2-målet är dessutom en riktig pärla sett till både mottagning och avslut.

Anna Anvegård, 23, FC Rosengård

Landslagsstjärnan leder vägen för skåningarna i 6–0-krossen mot Kif Örebro. Ett utsökt 1–0-mål, som bara dundras upp i nättaket ur snäv vinkel, följs upp för Anvegårds del med ett 3–0-mål också. Hennes tredje och fjärde mål för säsongen. Byttes ut efter en knappt timme. Annars hade det säkert kunnat bli fler.

Pauline Hammarlund, 26, Kopparbergs/Göteborg FC (2)

Hon tog emot bollen, vände upp på högerfoten och avlossade. Skottet som följde gick i en perfekt båge in i Uppsalanät, och gav en drömstart i en planenlig Göteborgsseger borta mot nykomlingen på Studenternas IP. Hammarlund skulle även göra matchens andra mål med en vackert chippad lyftning i andra halvlek.