Skyttekungen historisk målskytt för Varberg

Publicerad 2020-06-15

STOCKHOLM/HELSINGBORG. Han sköt upp Varberg till allsvenskan och i premiären gjorde Astrit Selmani, 23, klubbens första historiska mål och låg bakom segern mot Helsingborg.

På läktaren satt assisterande förbundskapten Peter Wettergren och såg talangen som kan bli landslagsspelare i tre länder, men som helst blir blågul.

– Min dröm har varit att spela för Sverige, säger han.

När Varberg tog det historiska klivet upp i allsvenskan förra året stänkte Astrit Selmani in 15 bollar för Hallandslaget.

I dag fick han så till slut kliva ut i allsvenskan som kapten för nykomlingen. Och det var inte tal om någon blyg debut för varken honom eller laget. Ett högt pressande Varberg tog kommandot borta mot Helsingborg och Selmani fick också första chansen som styrdes precis utanför i tionde minuten.

I 33:e minuten kom utdelningen. Anfallaren tog emot bollen, gick vänster och tryckte in en vrist hårt, lågt till höger om Anders Lindegaard.

Fixade straff och sköt själv

Han tror att Helsingborg blev överraskade av pressen Varberg satte högt.

– Jag tror att folk kan inse att vi är ett offensivt lag. Vi är inte rädda. Kan vi hålla det här i 29 matcher så kommer det att vara tufft för många, säger han i den mixade zonen efter matchen.

På läktaren satt Peter Wettergren, assisterande förbundskapten i svenska landslaget.

Han var försiktig i sin bedömning, men konstaterade i paus:

– Han gjorde en väldigt bra första halvlek...

En överkörning

Andra halvlek hade bara hunnit fyra minuter innan succén fortsatte. I en snabb omställning rev Helsingborgsyttern Joseph Ceesay ner Selmani i straffområdet. Selmani tog hand om bollen själv och placerade straffen mitt i målet till 2–0 för Varberg.

Efter en timme tog Selmani framspelarrollen till Gustaf Norlin som satte 3–0 i en snabb omställning. En helt rättvis ledning som var mycket närmare att bli 4–0 än reducerad när bland andra Selmani-ersättaren Alibek Aliev hade flera heta chanser.

Astrit Selmani har sina rötter i Kosovo, men kan också bli aktuell för Albaniens landslag. Men helst vill han att Peter Wettergrens kollega Janne Andersson kallar.

– Det var kul att han var här (Wettergren), nu kanske han blir ett fan av Varbergs Bois. Min dröm har varit att spela för Sverige. Men det finns många vägar, säger han.

Han poängterar dock att fokus är på Varberg och allsvenskan. På torsdag väntar IFK Göteborg.

Selmani vet att det är hårt jobb som krävs då, precis som det varit på vägen till succén.

– Jag har fått jobba mycket med min mentala sida. Jag har gjort en lång resa och lärt mig enormt mycket. Jag är stolt över var jag är just nu, säger han.

Fram till den här säsongen har han arbetat vid sidan av fotbollen som lärarvikarie, nu lägger han all energi på fotbollen.

– Jag har tränat varje morgon före jobbet, jag har jobbat och tränat igen. Det är hårt jobb som jag lagt under de här åren, säger han.