Profilerna om Sportbladets satsning på damallsvenskan

Av: Jonathan Nilsson, Martin Eriksson, Simon Svensson-Parenti

Publicerad:

Sportbladet sänder OBOS Damallsvenskan de tre kommande åren.

Ett initiativ som landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, 36, välkomnar:

– Det är kul att se Sportbladet ta det här steget, säger hon.

Under tisdagen blev det officiellt, Sportbladet ska sända OBOS Damallsvenskan exklusivt under de tre kommande åren.

Landslagets målvakt, Hedvig Lindahl, ser satsningen som något väldigt positivt och ett steg i rätt riktning.

– Initiativet ingår i trenden som är just nu, där vi ser fler aktörer som ger sin in i branschen och vill vara en del av den snabba utveckling av damfotbollen som sker just nu, säger hon och fortsätter.

– Damallsvenskan besitter ett högt värde, och att matcherna kommer finnas på en plattform som alla i Sverige känner till innebär troligtvis att spridningen av matcherna kommer bli större än innan.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Lindahl får också medhåll av bland annat tidigare landslagsspelaren Victoria Sandell Svensson.

– Det är fantastiskt kul för oss som älskar fotboll och vill ha fotbollen tillgänglig. Det betyder att unga tjejer och killar kan fortsätta få förebilder inom damfotbollen. Se att det också finns tjejer som är bra på fotboll, säger hon.

Damfotbollens framtid

Att den svenska damfotbollen står inför utmaningar kan nog de flesta skriva under på.

Lindahl menar att damallsvenskan är i behov av marknadsföringsinitiativ, och att Sportbladets satsning förhoppningsvis kan vara ett bra sådant.

– Damfotbollens utveckling går i rasande takt och givetvis uppstår en stor utmaning då många andra länder investerar stora summor via nationsförbund, men framför allt via klubbar som äntligen börjar ta sina damlag på allvar.

Hur den svenska fotbollen ska hänga med i utvecklingen har hon inte helt klart för sig, men kanske behöver damallsvenskan hitta sin nisch när fotbollskartan enligt henne håller på att ritas om helt.

– Vi är nog fortfarande ett av de länder som är allra bäst på effektivt försvarsspel, kanske är det i Sverige man ska spela när man vill få den bästa utbildningen inom det? Det tål att tänkas på.

Får vi se en comeback till damallsvenskan från din del snart?

– Man ska aldrig säga aldrig.

”Bra att den syns”

När Sportbladet når den tidigare landslagsspelaren och TV4:s nuvarande expertkommentator Hanna Marklund, är hon väldigt glad över Sportbladets satsning.

– Det är bra på alla sätt, både uppmärksamhets- och intressemässigt, vilket förhoppningsvis genererar mer intäkter. Vilket behövs eftersom många klubbar i Europa har stora mängder pengar, säger Marklund och fortsätter.

– Det är bra att den (damallsvenskan) syns, såklart det hade varit roligare om den sänts på TV4 (där Marklund jobbar), men för fotbollens skull är det jätteroligt.

”En jätteviktig pusselbit”

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ser satsningen som en väldigt viktig del i att bygga upp intresset för ligan.

– Det är en väldigt bra produkt, men vi måste få folk att upptäcka den. Då är distributionen och synligheten helt avgörande. En jätteviktig pusselbit, verkligen goda nyheter, säger han och tillägger:

– Att göra det med en så stark mediepartner som Sportbladet är, det är i sin tur väldigt viktigt.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.