Därför räknar Rosengård med miljonsumma för talangen

Så har transfermarknaden ändrats på damsidan

Publicerad 2021-05-16

Pengarna Linköping fick för Magdalena Eriksson 2017 kunde räckt till en enklare begagnad bil.

När Rosengård så småningom ska sälja sin talang Hanna Bennison förväntar sig klubben en rekordsumma i miljonklassen, minst.

Den internationella transfermarknaden på damsidan exploderar och får svenska klubbar att jobba utifrån nya principer.

– Indirekt är det ett sätt att ta pengar från herrklubbar och få in dem i damfotbollen, säger agenten Lisa Ek.

På söndag kväll leder lagkapten Magdalena Eriksson sitt Chelsea i klubbens historiska första Champions Leaguefinal för damlaget.

Den svenska backen är en viktig del i Chelseas bygge. Men hon är långt ifrån den dyraste investeringen.

En enklare begagnad bil kanske, cirka 50 0000 kronor. Det var priset som Chelsea, enligt Sportbladets initierade uppgifter, betalade för Magdalena Eriksson 2017, när hon stack mitt under sommaren. Hon hade då varit i Linköping under fem säsonger och etablerat sig som spelare.

Ytterligare ett svenskt exempel. När högerbacken Hanna Glas lämnade Eskilstuna 2018 betalade PSG 80 000 kronor, vilket sannolikt stigit till 100 000 kronor beroende på utväxling av antalet matcher hon spelat.

Här bör förstås nämnas att Eskilstuna – enligt Sportbladets uppgifter – ville ha en halv miljon, men klubben fick backa då PSG inte nappade. Glas hade endast fyra månader kvar på sitt kontrakt och tre korsbandsskador i bagaget – man tog det som bjöds.

När Hanna Glas förra året gick från PSG till tyska Bayern München låg hennes värde strax under en miljon kronor.

Magdalena Eriksson.

Svenska klubbar har generellt genom åren tjänat lite eller inga pengar på inhemska spelare då merparten av dem lämnat efter att deras kontrakt gått ut och klubbarna har sällan haft råd att skriva längre avtal.

Therese Sjögran, sportchef i storklubben Rosengård, bekräftar för Sportbladet att klubben aldrig fått mer än en halv miljon kronor för en svensk spelare.

Franska riktmärket

Men det finns alla skäl att slå fast att marknaden förändrats vilket innebär att svenska klubbar kan se nya inkomstmöjligheter.

Det är inte enbart den rekordstora övergången av Pernille Harder från Wolfsburg till Chelsea för 3,6 miljoner kronor som pekar i den riktningen

Fotbollsagenten Lisa Ek, på sportmanagementbolaget Connect Management Group (CMG) lyfter en annan transfer som riktmärke.

Fransyskan Valérie Gauvin lämnade sommaren 2020 Montpellier för Everton för en miljon kronor. Övergången skakade om branschen, men pekade också ut riktningen.

– Det var då en ganska okänd spelare som inte presterat på de stora scenerna. Efter den övergången (Everton) spreds en oro bland klubbarna för att det skulle börja skena för fort, säger Lisa Ek som dock inte ser annat än en fortsatt utveckling.

– Det är så många storklubbar i engelska, spanska, italienska och franska ligan och de triggar varandra, alla vill ha de bästa spelarna och då får man betala för det.

– Varje affär som görs bidrar ju till att värdet dras upp, tidigare var det inga spelare som köptes ur sina kontrakt, säger hon.

Enligt Fifa Global Transfer Market Report 2020 gjordes det 1 034 övergångar på damsidan. I endast 36 av dem var det en övergångssumma involverad.

I takt med att allt fler större klubbar satsar på sina damlag och tar in kompetens och erfarenhet blir kunskapen större. Scoutingen går lägre ner i åldrar, fler unga spelare skaffar agent. Vi börjar se värvningar även gällande ledare.

Svenska spelare är uppskattade och uppfattas som lojala, fysiska och välutbildade. Med en ny marknad ser Therese Sjögran att Rosengård måste ändra sina principer för att säkra upp framtida inkomster.

– Vi har sällan skrivit avtal med spelare under 18 år tidigare. Jag tror inte vi kan göra så länge till, vi har redan börjat titta på hur vi ska göra.  Agenter och klubbar börjar rycka spelarna i yngre åldrar, 15-16 år, och då måste vi också göra det.  Tidigare hörde inga klubbar av sig och ville köpa spelare under kontrakt. Det blir mer och mer vanligt nu, därför är det viktigt för våra svenska klubbar att skriva längre avtal för att få pengar för spelare man utbildat. Precis som på herrsidan, säger hon.

Martin Ericsson, sportchef i BK Häcken, gör ingen skillnad på klubbens ambition kring kontraktslängd på dam- respektive herrsidan.

– Vi vill absolut skriva längre kontrakt, skapa en långsiktighet i det vi gör.

Ser ni en möjlighet att tjäna pengar på era spelare framöver?

– På sikt vill man att marknaden ska se ut på ett liknande sätt som på herrsidan, sen kan man spekulera i hur lång tid det tar. Men ett sätt är att börja skriva längre kontrakt.

Svenska talangen ska skriva historia

Men förändringen sker inte över en natt. De svenska och nordiska spelarna är vana vid kortare kontrakt. Det finns en tveksamhet till att skriva på långa avtal.

Jonna Andersson i Chelsea kan förstå den oron.

– Det finns fördelar med ett längre kontrakt och så länge klubben är lojal och öppen med att släppa spelaren är det fördelar åt båda håll. Men det finns spelare som sitter på kontrakt och kan känna att man sitter i en knivig sits. 

Lisa Ek pekar på vikten av att stötta och informera spelarna.

– Vi får påminna spelarna om att de kan bli utköpta, det finns nästan en oro för att skriva längre avtal men det är vår uppgift att informera spelarna om fördelarna med längre kontrakt som kan ge möjlighet till högre lön till exempel, säger hon.

Lisa Ek samarbetar med Sveriges främsta och en av världens mest lovande talanger Hanna Bennison, 19 år.

Kontraktet går ut 2022 och Rosengård vill redan nu förlänga, enligt Therese Sjögran.

De är båda överens om att den dagen 19-åringen lämnar Rosengård kommer det att skrivas historia gällande en svensk spelare.

När den danska talangen Sofie Svava nyligen flyttade från Malmö till  Wolfsburg i november blev det en bra affär som gav omkring 700 000 kronor.

I  januari 2020 lämnade Temwa Chawinga Kvarnsveden för spel i kinesiska Wuhan vilket gav den svenska klubben en och en halv miljon, enligt Fotbollskanalen.

Nu kan svenska spelare närma sig de här summorna.

– Pernille Harder är en spelare i absolut världsklass. Det är inte så att jag tror att vi kan få tio miljoner för "Benni" men när hon väl ska lämna oss har fotbollen utvecklats ännu några steg. Då ska vi ha mer än en miljon kronor, säger Sjögran.

– Kunde fransyskan gå till Everton för ett år sedan för en miljon borde inte Hanna Bennison vara sämre än det, säger Lisa Ek.

Läs mer om vårens och sommarens fotbollsfester:

EM i fotboll 2021: Guide med datum, spelschema och tv-tider
Champions League-final 2021 (herrar): Allt inför Manchester City–Chelsea
Europa League-final 2021: Allt inför Manchester United–Villarreal
Champions League-final 2021 (damer): Allt inför Barcelona–Chelsea